Последни новини
Home / Законът / Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

Defakto.bg

Биляна Петрова е оспорила пред ВКС отказа да бъде допусната до предизборен диспут по БНТ и пълноценно участие в кампанията за местния вот.

Петрова е регистрирана от ЦИК като кандидат за общински съветник, както и за кмет на столичната община „Младост“. Както е известно, в момента тече предизборна кампания, която ще приключи с гласуването на 24 октомври.

Де факто описа случая „Петрова“ – тя е подсъдима по гръмкия казус „Младост“, в момента той е на втора инстанция в апелативния спецсъд, падна се на състав под председателството на шефа на съда Георги Ушев. Наложената й мярка за неотклонение е „домашен арест“, Биляна Петрова с мобла е поискала от апелативния спецсъд да й разреши напускане на дома на определени дати за определено време за реално участие в кампанията. Съставът на Ушев отказва, понеже гарантираното от Конституцията избирателно право се свеждало до правото да избираш, а правото да бъдеш избиран, явно, е счетено за изпълнено с факта на регистрацията. Според написаното в самото определение, то е окончателно.

Защитата на Биляна Петрова не е съгласна. В наказателния процес тя се представлява от кантората на Ирен Савова (която изготви и изпрати и жалбите на Биляна и на Десислава Иванчева в Страсбург) и от Емануил Йорданов. Жалбата срещу отказа на състава на Георги Ушев е подадена до ВКС от адвокат Йорданов.

В оспореното определение се говори само за активното избирателно право, но и пасивното – правото да бъдеш избиран е основно право, подчерта защитникът. И продължи: съставът на апелативния специализиран съд е възприел това право само като възможност за регистрация пред ЦИК, но казусът е „изборен“ и комплексен. В Изборния кодекс има серия от норми за правата на кандидатите в предизборната кампания, включително и гаранция за тяхната равнопоставеност – а в случая именно тя е нарушена. Освен това, досега нито Иванчева, нито Петрова са се отклонявали от „домашния арест“, още по-малко са показали склонност да извършат престъпления, за тома сме отнесли казуса до ВКС, нека върховната инстанция се произнесе, обяви Емануил Йорданов.

About De Fakto

Проверете също

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Щатът Ню Йорк прие по-строги ограничения за носенето на огнестрелно оръжие

Сенатът на щата Ню Йорк одобри закон,  кйто забранява да се носят скрити оръжия на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.