Последни новини
Home / Законът / Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

Биляна Петрова оспори пред ВКС отказа да я „пуснат“ на предизборен диспут

Defakto.bg

Биляна Петрова е оспорила пред ВКС отказа да бъде допусната до предизборен диспут по БНТ и пълноценно участие в кампанията за местния вот.

Петрова е регистрирана от ЦИК като кандидат за общински съветник, както и за кмет на столичната община „Младост“. Както е известно, в момента тече предизборна кампания, която ще приключи с гласуването на 24 октомври.

Де факто описа случая „Петрова“ – тя е подсъдима по гръмкия казус „Младост“, в момента той е на втора инстанция в апелативния спецсъд, падна се на състав под председателството на шефа на съда Георги Ушев. Наложената й мярка за неотклонение е „домашен арест“, Биляна Петрова с мобла е поискала от апелативния спецсъд да й разреши напускане на дома на определени дати за определено време за реално участие в кампанията. Съставът на Ушев отказва, понеже гарантираното от Конституцията избирателно право се свеждало до правото да избираш, а правото да бъдеш избиран, явно, е счетено за изпълнено с факта на регистрацията. Според написаното в самото определение, то е окончателно.

Защитата на Биляна Петрова не е съгласна. В наказателния процес тя се представлява от кантората на Ирен Савова (която изготви и изпрати и жалбите на Биляна и на Десислава Иванчева в Страсбург) и от Емануил Йорданов. Жалбата срещу отказа на състава на Георги Ушев е подадена до ВКС от адвокат Йорданов.

В оспореното определение се говори само за активното избирателно право, но и пасивното – правото да бъдеш избиран е основно право, подчерта защитникът. И продължи: съставът на апелативния специализиран съд е възприел това право само като възможност за регистрация пред ЦИК, но казусът е „изборен“ и комплексен. В Изборния кодекс има серия от норми за правата на кандидатите в предизборната кампания, включително и гаранция за тяхната равнопоставеност – а в случая именно тя е нарушена. Освен това, досега нито Иванчева, нито Петрова са се отклонявали от „домашния арест“, още по-малко са показали склонност да извършат престъпления, за тома сме отнесли казуса до ВКС, нека върховната инстанция се произнесе, обяви Емануил Йорданов.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС: Не желая да бъда в адвокатския съвет на Валя Гигова, „за да владея адвокатурата“

Известният  наказателен адвокат  Ина Лулчева подаде оставка от ВАдС и от поста на негов зам. …

Президентът към адвокатите: С ваша помощ трябва да се сложи край на паралелното правосъдие в частни клубове

Общото събрание на адвокатите поиска спешни законодателни промени за адвокатските възнаграждения За мен е привилегия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.