Последни новини
Home / Законът / „Полфрийман“ във ВКС: „Хрумките“ на главния прокурор вещаят хаос и тирания, предупреди адвокатът на чужденеца

„Полфрийман“ във ВКС: „Хрумките“ на главния прокурор вещаят хаос и тирания, предупреди адвокатът на чужденеца

Defakto.bg

Рехав митинг на ВМРО по време на заседанието, върховните съдии ще се произнесат с решение – в срок

Многобройна публика „горе“ и рехов митинг „долу“ – това беше гледката във и пред Съдебната палата по време на заседанието на Върховния касационен съд по „Полфрийман“.

В залата на съда бяха посланикът на Австралия за региона (чието седалище е в Атина), почетният консул на Австралия у нас, чужди медии, много български журналисти.

На митинга пък бе дошъл настоящият евродепутат и кандидат за кмет на София на ВМРО Ангел Джамбазки и съратници. От тонколони звучеше „Край Босфора шум се вдига“, иначе – изненадващо – мероприятието протече кротко.

Главните действащи лица днес: върховните съдии Жанина Начева (председател на състава и докладчик), Бисер Троянов и Надежда Трифонова. Да поддържа искането на Сотир Цацаров за възобновяване на производството и отмяната на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман дойде прокурор Николай Любенов от ВКП. Чужденецът се представляваше от адвокат Калин Ангелов. Самият Полфрийман не застана пред ВКС, пратил бе писмо, че не желае лично явяване.

Делата

Събитията, последвали произнасянето на Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева от Софийския апелативен съд са достатъчно известни, повечето – далеч от правото. В полето на Темида се завъртяха три дела – това във ВКС по искането на главния прокурор. Едно в СГС по искане на защитата за отмяна на наложената през 2007 г. забрана на Полфрийман да напуска България, докато трае разследването срещу него. Тя е отпаднала по силата на закона, постанови Софийският градски съд. И трето – в Административен съд – София-град, отново по искане на защитата срещу заповедта за принудително отвеждане и държане на чужденеца в центъра в Бусманци. АССГ отказа да отмени тази заповед, понеже осигурявала експулсирането (извеждането от страната) на Полфрийман, но той още си стои у нас. Разпореждането на административния съд се оспорва пред ВАС.

Във Върховния касационен съд днес

Тръгвайки отзад напред. След продължило над половин час заседание – зает от изслушване на страните, ВКС обяви и подчерта: Ще се произнесем с решение , в законовия срок. Принципно срокът е до два месеца, но върховните съдии надали ще чакат последния момент. Датата на заседанието, първоначално насрочено за 24 октомври, бе изместена за 7 октомври включително заради продължаващото задържане на освободения предсрочно Полфрийман (който веднъж вече осъди България в Страсбург).

Заявлението за решение обаче се вписа в контекста на основния аргумент на прокуратурата в искането за възобновяване – че апелативният съд „сбъркал“ формата на акта си, като излязъл с определение. Подсказва обаче и друго – ВКС явно няма да се произнася само по допустимостта на това искане, а и ще отговори на всички поставени принципни въпроси по казуса. (Че по действащия НПК в случая режимът на възобновяване е неприложим косвено доказаха и управляващите, като вкараха проект за законови промени именно в тази част.)

И още – на фона на другото прокурорско твърдение за „незаконен“ състав на САС, понеже съдиите Калпакчиев и Иванова имали „връзки“ с БХК, чийто председател пък бил дал едно от становищата в производството за предсрочното освобождаване на Полфрийман, днес защитата не поиска отвод на състава на ВКС. А можеше – председателят и докладчик Жанина Начева е била докладчик и в наказателния процес срещу Джок Полфрийман за убийството на Андрей Монов, в който ВКС потвърди присъдата от 20 г. затвор. Самият съдия не видя в това влияние върху вътрешното й убеждение по текущото друго дело, страните явно също не заподозряха такова.

Прокуратурата сочи за пример апелативния съд във Варна

Прокурор Николай Любенов

Прокурор Николай Любенов повтори аргументите на Сотир Цацаров (подсказани от Никола Филчев). Като за сбърканата форма на акта се позова и на практиката на апелативния съд във Варна, където втората инстанция се произнасяла по условните освобождавания с решения, а не с определения.

Обвинителят, очаквано, оспори основателността на постановеното освобождаване, понеже чужденецът не се е „поправил“ достатъчно за 12 г. зад решетките. На съмнение бе подложена и преценката на апелативния съд да не налага съпътстващи пробационни мерки заради тяхната безсмисленост спрямо чужд гражданин, свободен да напусне България. „В закона не пише, че такива мерки не се налагат на чужди граждани“, бе аргументът.

Прокурор Любенов мина и през твърдяните обвързаности на съдиите Калпакчиев и Иванова с БХК. И заключи: „Съдебният акт трябва да вдъхва доверие не само на страните, а и на обществото!

Тежък избор – да спазите ли закона

Това пък бе основното послание на адвокат Калин Ангелов в доста емоционалната му реч пред ВКС. Защитникът използваше думи като „лъжа“, „популизъм“, „тирания“. На тях Жанина Начева молеше да се говори „по същество“, но не прекъсна защитата и й остави думата.

Адвокат Калин Ангелов

Лъжата, обяви адвокат Ангелов, е в твърдението на прокуратурата за представяните от затворническата администрация документи, които свидетелствали за „непоправяне“ на Полфрийман. Свидетелстват за обратното, категоричен бе той. И цитира установения нисък риск от рецидив, множеството награди зад решетките, полагания труд, обучението.

„Изправени сте пред тежкото решение да спазите закона. Тежко заради публичното унижение, на което бяха подложени съдиите от САС, задето са го направили“, продължи защитникът. Сред провокаторите на хулите срещу магистратите открои и „разни дребни популисти“.

Очерта „актуалната ситуация“ така – безпринципната позиция на ВСС, който не е защитил съдиите и амбициите на главния прокурор чужденецът на всяка цена да остане затворен у нас.

От правна гледна точка казусът е прост – безспорно определението на САС по това производство, както и всички произнасяния на въззивните инстанции по предсрочни освобождавания, не подлежат на възобновяване и практиката в това отношение е дългогодишна и непротиворечива, подчерта Ангелов. Нещо повече – от 2017 г. насам с определения се произнася и цитираният от прокуратурата апелативен съд във Варна. „Да се твърди, че всички апелативни съдилища в държавата са се произнасяли грешно, заради една хрумка на главния прокурор, е тирания – по Платон„, пледира защитникът.

Безпомощността на тезата за пристрастността на съдии заради служебни контакти с БХК, илюстрира с друг пример – а безпристрастен ли е явилият се днес прокурор, който защитава искане на Главния?!

Калин Ангелов предупреди – уважаването на това искане освен че ще потъпче закона, ще роди и безпрецедентен хаос. Всички затворници, на които е било отказано предсрочно освобождаване, ще поискат от ВКС да възобнови производствата. Нещо повече – всички задържани под стража, чието оставане зад решетките е потвърждавано от въззивната инстанция с определения, също ще отправят подобни искания.

Приключи с един риторичен въпрос (по определението на самия адвокат): „Ако днес възобновите това производство и го върнете на САС, мислите ли, че съдът ще е безпристрастен, изправен пред риска да го „изядат“?! Всеки съдия би трябвало да е разбрал, че Джок Полфрийман не трябва да бъде пускан!

На финала Калин Ангелов посочи разминаване между датата на искането на Сотир Цацаров и молбата на родителите на убития Андрей Монов до него. Датата на искането е 19 септември (когато се произнася САС), а на молбата – 24 септември.

Снимки: Веселин Боришев

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.