Последни новини
Home / Законът / „Къщата за гости“ прати в съда бившия министър Александър Манолев заедно с помощницата му

„Къщата за гости“ прати в съда бившия министър Александър Манолев заедно с помощницата му

Defakto.bg

Окръжна прокуратура –Благоевград е предала на съд Александър Манолев (43 г.),  бивш министър на икономиката и Ана Димитрова(25 г) за предоставяне на неверни сведения, с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз.  Отговорността на Манолев е ангажирана като на „подбудител“ и „помагач“, а на Димитрова – като на „извършител“. 

Обвинителният акт е внесен днес, 07.10.2019 г., пет месеца след започване на досъдебно производство по разследвания случай,  уточнява държавното обвинение.

Името на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев се появи в публичното пространство  покрай аферата „Апартаментгейт“, когато медиите  съобщиха, че той е собственик на имот, в който е построена “къща за гости”, финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райониПлащането е било одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на туризма във второто правителство на Бойко Борисов.  Бившият  министър на земеделието Румен Порожанов, тогава шеф на ДФЗ, е одобрил субсидията.

Имението обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Вместо това то се ползвало за частна вила от Манолев и семейството му.  Има и специална екстра, подобно на частния асансьор на Цветанов – минерална вода докарана от 3 км от Сандански.

„Всички документи, които са били представени, за да бъдат отпуснати европейски средства по програмата за развитие на селските райони,  са били с невярно съдържание“, заяви през април говорителят на ВКП Румяна Арнаудова.  От доказателствата по разследването,  прокуратурата стигнала до извода, че европейските пари са искани без да е имало намерение да се спазват условията на програмата, а именно за развитие на земеделска и туристическа дейност.  Именно Арнаудова уточни, че  обвиняемата Ана Димитрова  е дъщеря на гледачката,  която отглежда децата на Александър Манолев.

Подробности от обвинителния акт  в съобщението на прокуратурата:

В периода от 13.05.2013 г. до 14.10.2015 г. обвиняемата Д., като търговец – ЕТ „А. – А.Д.“ гр.Сандански, в съучастие като извършител с обвиняемия А.М. като подбудител и помагач, пред Държавен фонд „Земеделие“ – Областна дирекция „Земеделие“ гр. Благоевград, пред Държавен фонд „Земеделие“ гр.София и пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ и отдел „Регионална разплащателна агенция“ гр. Благоевград представила неверни сведения, за да получи средства от фондове на Европейския съюз.

На 13.05.2013 г., в гр. Благоевград, Д. като търговец кандидатствала по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от програма „Развитие на селските райони 2007-2013“. В тази връзка подала заявление за подпомагане за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, в района на гр. Сандански. Към заявлението Д. представила документи, сред които регистрационна карта като земеделски производител, ведно с анкетна карта и формуляр към нея, годишна данъчна декларация за финансовата 2012 г. и справка – декларация за приходите от продажби по видове дейности.

В представената от обвиняемата А.Д., в качеството й на кандидат анкетна карта и формуляр към нея, било заявено, че са налице основания за регистрацията й като земеделски производител. Като основание за това бил посочен договор за отдаване под наем на земеделска земя от 01.10.2011 г. и стопанисване на лозе с площ 9,7 дка. в местността „Мездра“, в района на с. Кулата, общ. Петрич. В действителност обаче през стопанската 2011/2012 г. имотът не бил стопанисван от нея.

Въпреки че нямала финансови средства за извършване на инвестиция по проекта към датата на кандидатстването й, тя представила неверни сведения като подписала декларация, че е осигурила такива (в размер на 576 668,55 лв., без ДДС). Наред с това посочила, че през 2012 г. имала приход минимум 50 % от земеделска дейност, реализиран от продажба на земеделска продукция (грозде на стойност 6 790 лв.). Това обстоятелство също не отговаряло на действителността.

На 30.04.2014 г., с писмо пред Държавен фонд „Земеделие“ в гр.София, А.Д. представила сведения, удостоверяващи извършване на разходи от нейна страна и получаване на приходи, свързани с отглеждане на лозе от земеделска дейност през 2012 г. За целта тя приложила договор за отдаване под наем на земеделска земя, в който като наемодател и собственик бил посочен А.М. – другият обвиняем по делото. В същото време обаче въпросният имот бил собственост на „Т.А.“ ЕООД. Освен това, обвиняемата приложила фактури за обработка на лозе и продажба на грозде сорт „Мелник“, въпреки, че посочените в тях дейности не били извършени.

Впоследствие, с цел неправомерно получаване на средства от европейски фонд, в заявка за плащане А.Д., в качеството й на бенефициент, декларирала, че всички представени от нея официални документи към 14.10.2015 г. удостоверяват действителното правно положение, както и че представените от нея частни документи са автентични и носят нейния подпис. Тя приложила констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (акт образец 15) за „Изграждане на жилищна сграда за гости“ в местността „Чинар куши“, който обаче не бил подписан от нея. Освен това, обвиняемата представила фактури на стойност 350 000 лв. с ДДС и 331 357,79 лева с ДДС, с приложени към тях платежни нареждания, за да докаже действително извършване на направените разходи по инвестиционния проект, въпреки, че разходите са били за изграждане на къща за лични нужди на другия обвиняем – А.М.

Обвиняемият А.М. подбудил и умишлено склонил обвиняемата А.Д. за извършване на престъплението. Той я улеснил чрез даване на съвети и разяснения относно процедурата за кандидатстване, условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, както и необходимите за това документи. В частност обвиняемият осигурил счетоводна и строителна фирми, недвижим имот, върху който да се изгради „къщата за гости“, учредил правото на строеж в поземлен имот в гр. Сандански, както и по силата на договор за паричен заем предоставил на управляваното от А.М. дружество сумата в размер на 700 000 лв. Освен това осигурил земеделска земя за регистрацията на обвиняемата Д. като земеделски производител (подписал договор за отдаване под наем на земеделска земя – лозе, като към датата на подписването му М., въпреки, че се легитимирал като собственик не е бил такъв). Установено е също, че обвиняемият М. е осигурил материалите за изграждането на къщата, като е предоставил същите на строителя.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

About De Fakto

Проверете също

Парламентът прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона

Народното събрание прие на първо четене и двата внесени антикорупционни закона. Единият е Законопроект за …

ВАС остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил за ТЕЦ „Бобов дол“  

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд – Кюстендил по административно дело …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.