Последни новини
Home / Законът / Нов марш за правосъдие ще пали Светлина за „зависимостите“ в Темида пред Съдебната палата

Нов марш за правосъдие ще пали Светлина за „зависимостите“ в Темида пред Съдебната палата

Defakto.bg

Соченият за „човека на Бойко“ Димитър Узунов от предния ВСС се усъмни във „връзките“ на Калин Калпакчиев

В началото на днешния ден по въпроса за безпристрастния съд и зависимостите в правосъдието думата взе представляващият предния ВСС Димитър Узунов.

Димитър Узунов

Пред бТВ той коментира „Полфрийман“, като обяви, че „съдебният акт (за предсрочното освобождаване – б.р.) е постановен с голяма доза съмнение при прилагането на закона, това предизвика обществена и академична реакция“. После заговори и за породените съмнения в безпристрастността на председателя на състава Калин Калпакчиев и на докладчика Весислава Иванова.

Узунов каза: „Дори при напускане на затвора австралийският убиец ругаеше и с това си поведение обективно показа, че опровергава мотивите на докладчика и на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев“. Както и че „съдебният акт отива в коша“, защото изпълнението на условието поведението на Полфрийман да бъде наблюдавано, е невъзможно.

Най-вече – обяви, че е важно е да се установи какви контакти има съдия Калин Калпакчиев с БХК, на какви техни форуми е бил, получавал ли е заплащане за лекции. За да се разбере дали е спазено изискването за безпристрастност на съда, сиреч дали не е имало зависимости на магистратите.

В момента Димитър Узунов, бивш председател на районния съд в Сандански и редови съдия там, е командирован в административния съд в Благоевград. Така че очевидно изказваше позиции като съдия.

В мандата на предния ВСС Узунов (избраник от парламентарната квота) и критикуваният от него Калин Калпакчиев защитаваха коренно различни позиции по отношение на независимостта на Темида и защитата на магистратите.

Най-вече – в скандала „Двете каки“, от изтеклите записани разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, Узунов бе наречен „човека на Бойко във ВСС“ (имаше се предвид премиера Борисов). В съвета имаше и отделен скандал с пуснат от номера на Узунов есемес до Борисов, който информираше главата на изпълнителната власт за съдържанието на още негласувано решение на управника на независимата съдебна власт ВСС. После Узунов отрече той да е пращал съобщението, а разпечатка показа, че не бил пращал есемес от неговия служебен номер, даден от ВСС, но проверка за комуникация по Вайбър или друг начин нямаше. Нямаше информация и за други мобилни номера на Узунов.

Във всички изброени случаи обаче имаше силни обществени реакции, негативни.

Тези неща не са забравени, колкото и да им се иска на изказващите се. И правят тези като днешната, меко казано, уязвими.

Марш срещу овладяването на съда

Логично, на този фон, дойде съобщение на инициативата „Правосъдие за всеки“ за нов марш на правосъдието на 8 октомври.

Той ще се проведе от 18, 30 ч. пред Съдебната палата. Ще е по-особен  и различен – целта му да е да пролее Светлина  върху сделките и зависимостите в Темида.

От „Правосъдие за всеки“ заявяват:

В нагнетената обстановка преди датата, определена за назначаване на новия главен прокурор, той ще бъде по-различен. Ето нашия призив:

Вече игнорират Съда, вече заплашват съдии, вече игнорират адвокатите, вече уволняват журналисти и обясняват, че свободата на словото не била „слободия“. Вече говорят за ръководната роля на прокуратурата в „силната държава“…

Бивш и настоящ главен прокурор налагат следващия такъв, но сценаристите са едни и същи – тези, които преди избраха самите тях, а това е малка групичка олигарси, представлявани от властта на един корпулентен медиен магнат и депутат, който иска да получи цялата власт в държавата, а после да я превърне в мека диктатура!

Ако позволим да завладеят Съда и да унищожат независимата журналистика, това ще е краят на полусъстоялата се правова държава, от която ще избягат със сигурност децата и внуците ни! Мракът може да бъде пробит само със светлина, която да освети сделките и зависимостите! И затова на 8 октомври няма да маршируваме, а ще запалим символично Светлината пред Съдебната палата и сградата на Висшия съдебен съвет, и ще кажем какво очакваме от кадровиците на съдебната власт при предстоящото изслушване на единствения кандидат и предстоящия „избор“…

Моля, носете си фенерчета, запалки, светещи тръби, лични послания на плакати, кажете на Вашите близки и приятели да бъдат с Вас! НЕКА БЪДЕ СВЕТЛИНА и НЕПРИМИРИМОСТ в защита на Правото, независимостта на Съда и опитите за налагане на прокурорска диктатура над крехката ни демокрация.

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.