Последни новини
Home / Законът / Данаил Кирилов пред Н. Пр. австралиецът Джон Филп: Вярвам в независимостта на българския съд

Данаил Кирилов пред Н. Пр. австралиецът Джон Филп: Вярвам в независимостта на българския съд

Defakto.bg
Временно управляващия посолството на Австралия в Атина Н. Пр. Джон Филип, консулът на Австралия акредитиран за България Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова (вляво) Министърът на правосъдието Данаил Кирилов и зам.минстрите Николай Проданов и Евгени Стоянов(вдясно).

„Вярвам в независимостта на българския съд“, е заявил в днес министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред временно управляващия посолството на Австралия в
Атина Н. Пр. Джон Филп, съобщи  правосъдното министерство.
Срещата, проведена в Министерството на правосъдието, бе поискана от австралийската страна по повод казуса с Джок Полфрийман.
Министър Кирилов изрази увереност, че българският съд ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното
предсрочно освобождаване на Полфрийман.
Н. Пр. Филп благодари на българската затворническа администрация, която е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин, излежаващ присъда у нас.

Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството“,
е казал временно управляващият посолството на Австралия в Атина.

Той допълва, че вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус.
На срещата са присъствали  още консулът на Австралия акредитиран за България Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова,
както и заместник-министрите на правосъдието проф. Николай Проданов и Евгени Стоянов.

Именно зам.министър Проданов обяви, че Полфрийман не се е поправил –  бил агресивен и употребявал нецензурни думи в затвора.

Джок Полфрийман е незаконосъобразно задържан в лагера за временно настаняване на чужденци Бусманци. Спрямо него има заповед за експулсация, която трябва да бъде изпълнена. „Въпреки че чакаме решение, той трябва да бъде изведен извън страната.“ Това заяви адвокатът на австралиеца Калин Ангелов пред Би Ти Ви.

Ангелов посочи, че Полфрийман е в лагера заради забрана от 2011 г., която е свързана с изпълнение на наказанието му.  По думите му за чужденците се налага мярка за административна принуда, която забранява напускане на страната.  „Тази забрана действа до изпълнението на наказанието задържане под стража, т.е. тя е изтекла на 19 септември 2019 г., когато излезе определението на съда“, подчерта защитникът.

Защитникът си  обяснява действията прокуратурата с желание първо да се насади медийна истерия и после да се „качи на нея“. Освен това адвокатът обясни, че позицията на ръководството на затвора е внимателно обсъдена в определението на съда.

About De Fakto

Проверете също

Следователят Бойко Атанасов атакува като нищожен избора на следователите за член на ВСС, делото насрочено за 14 юли

За 14 юли  2022 г. е насрочено заседание по делото, образувано по жалба на Бойко …

На 1 юли президентът Радев връчва мандат на кандидата на „Продължаваме промяната“

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.