Последни новини
Home / Законът / На среща с Джон Филп главният прокурор останал категоричен срещу освобождаването на австралиеца Полфрийман

На среща с Джон Филп главният прокурор останал категоричен срещу освобождаването на австралиеца Полфрийман

Defakto.bg

Главният прокурор Сотир Цацаров се е  срещнал с временно управляващия посолството на Австралия  в Атина Джон Филп.  Срещата е била по  молба на австралийския дипломат, предадена чрез българското Министерство на външните работи.  Тя е в рамките на програма с поискани срещи по време на визитата на г-н Филп  в София, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.  В срещата са участвали още Джанин Маклейн, консулски служител в посолството, и Цветомир Йосифов, завеждащ международния отдел на Върховната касационна прокуратура.

Темата на разговора е била  инициираното от главния прокурор производство пред Върховния касационен съд по искане за възобновяване, по повод решението на състав на Апелативен съд София за условно предсрочно освобождаване на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман.

Главният прокурор e заявил,че  това решение е постановено от незаконен състав, като за двама от съдиите са съществували безспорни основания за отвод. Сотир Цацаров е подчертал, че при тези условия искането е отправено до съда без да се влияе от това, дали осъденото лице е чужд гражданин. Подчертал също, че Джок Полфрийман е осъден за тежко престъпление против личността, липсвали убедителни доказателства за поправянето му при изтърпяване на наказанието лишаване от свобода в затвора в София и не е изплатил дори минимална част от обезщетението, присъдено на пострадалите.  Тези обстоятелства са мотивите на главния прокурор да откаже трансфер в Австралия на осъдения Полфрийман, като  те остават непроменени.

Цацаров е отхвърлил  всякакви съмнения за политическо влияние в действията на държавното обвинение, като  изрично подчертал,  че те са съобразно законовите правомощия на прокуратурата, в защита на обществения интерес и на правата на пострадалите, се казва още в съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.