Последни новини
Home / Законът / Няма желаещи за съдебни заседатели, ВСС сигнализира Данаил Кирилов и правната комисия

Няма желаещи за съдебни заседатели, ВСС сигнализира Данаил Кирилов и правната комисия

Defakto.bg

Единодушно, Съдийската колегия на ВСС реши да сигнализира правосъдния министър Данаил Кирилов и правната комисия на парламента за назряваща криза със съдебните заседатели в страната.

Догодина, през 2020 г. изтичат включително позволените по закон до два последователни мандата на съдебни заседатели, а в ред региони от страната общинските съвети не могат да наберат достатъчно кандидати за нови. Това стана ясно от изложение на Боряна Димитрова. Тя се позова на получени писма и проведени разговори с административните ръководители и открои сериозен проблем в районите на Бургас, Ямбол, Пазарджик, Кърджали, включително и на Окръжен съд-София. Става дума за заседателите в районните и окръжните съдилища, на останалите две нива – апелативно и върховно гражданите не участват в правораздаването.

Изискванията към съдебните заседатели, начина на избора им и на заплащането на участието им по дела бяха променени през 2016 г. Така заседатели вече могат да бъдат само лица на възраст от 21 до 68 г., със средно образование, съответно не осъждани за умишлени престъпления, не страдащи от психически заболявания. Сериозната промяна тук бе намаляването на горната възрастова граница. Въведено бе и изискване за предоставяне на справка от Комисията по досиетата за родените преди 16 юли 1973 г.  Правилото, че броят на необходимите заседатели за съответния съд се определя общото събрание на по-горния съд, списъците се изготвят от общинските съвети и се гласуват на общо събрание на съдиите е старо. Новото е, че кандидатите за заседатели вече отиват на публични изслушвания пред общинските съвети или съответните им комисии. Мандатът е 4-годишен, с право само на още един последователен, то ест общо 8 години.

Описани бяха и срокове – за съдилищата, които трябва да изпратят бройките, и за общинарите. Казано е, че до 5 месеца от изтичането на мандата на съдебните заседатели общинските съвети обявяват откриването на процедураа и започва приемът на документи, после изслушванията на допуснатите кандидати. Три месеца преди изтичането на мандата общинските съвети трябва да изпратят списъка на кандидатите на председателите на по-горните съдилища, а при липса на достатъчно желаещи имат още 1 месец за допълване на списъка.

Възнаграждението на заседателите за участие в дела на ден е 1/22 от 60 на сто от основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд, но не по-малко от 20 лв. на ден. Възстановяват им се и разходите за транспорт. Заседателите участват само в разглеждането на наказателни дела и се избират на случаен принцип.

Сега се оказва, че и след удължаването на срока общинските съвети в посочените региони не могат да попълнят списъците с кандидати. А липсата на желаещи се дължи, според казаното от Боряна Димитрова, на комплексни причини – завишените изисквания, усложнената процедура за подбор, неудовлетворение от възнаграждението.

„Кандидати за някои съдилища изобщо липсват, това ще блокира разглеждането на делата или ще остави малките съдилища изобщо без работа“, предупреди Димитрова.

Последва дебат за това може ли сериозно да се диференцира проблемът, за да се предложат законодателни решения.

Боряна Димитрова отговори, че председателите на съдилища не могат да съобщят повече от онова, за което вече са ивформирали. А председателят на апелативния съд в Бургас Деница Вълкова е отправила ред конкретни предложения. Но въпросът трябва да се реши в спешен порядък. И предложи всички материали ведно с писмото на Вълкова да се изпратят на министъра и на правната комисия.

Трето и четвърто е, че в момента са в ход промени в ЗСВ, минали на първо четене и с изтекъл срок за инициативи за второ четене.

А Драгомир Кояджиков обяви, че проблемът е май друг – че далеч не всички избрани заседатели стигат до реално участие в дела, което ги демотивира – те не получават никакво възнаграждение. Олга Керелска го подкрепи с конкретен сигнал от заседател в СРС.

В крайна сметка проблемът отива при Данаил Кирилов и правната комисия на НС.

На снимката: Клетва на съдебни заседатели в РС-Гоце Делчев, снимка в. „Хроника“

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши иска „собствени“ следователи по делата и достъп до националните база данни за престъпността

Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя в четвъртък  за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо …

На първа инстанция: Осъдиха на 20 години „лишаване от свобода“ жена, опитала да убие 3-месечното си момченце

Окръжен съд – София е наложил 20 години „лишаване от свобода на М.Б. (на 21 …

4 коментара

  1. Димитър Карадимитров

    Бях съдебен заседател в два петгодишни мандата,като съм заседавал с повечето съдии притежаващи високо професионално ниво и култура. Но има единици които са ГРЕШКА на съдебната система, принизяващи нивото на съдебния заседател, въпреки ЗСВ. Възнаграждението, а и горната възрастова граница на съдебния заседател оказва влияние в отлива на желаещи.

  2. Димитър Карадимитров

    Когато се пишат истини относно проблема с набирането на съдебни заседатели не е уместно коментара да не се одобрява и да не се публикува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.