Последни новини
Home / Законът / Общо 550 кандидати за 42 длъжности в окръжните съдилища, кадровиците тревожни колко ще продължат конкурсите

Общо 550 кандидати за 42 длъжности в окръжните съдилища, кадровиците тревожни колко ще продължат конкурсите

Defakto.bg

Съдийската колегия в дебат за сегашното атестиране и идните законови промени

Общо 550 кандидати са подали документи за 42 вакантни длъжности в окръжните съдилища. Това стана ясно на заседанието на Съдийската колегия днес. Поводът бе избор на конкурсни комисии.

Конкурсът е за съдии в гражданските, търговските и наказателните отделения на ОС. Бе обявен през юли тази година и е първият от години насам.

Днес Красимир Шекерджиев обяви, че има 221 кандидати за гражданските отделения при 20 обявени длъжности, 161 са претендентите за търговските отделения при 9 обявени длъжности и 168 са допуснатите в надпреварата за наказателните отделения при 13 обявени длъжности.

Конкурсите са за ОС в цялата страната. За гражданските съдии най-много – 8 длъжности са в СГС, както и по 1 или 2 бройки за ОС-София, Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Благоевград и др.

От търговските 4 длъжности са в СГС, другите са в Кюстендил, Варан, Добрич, Силистра, Русе.

От наказателните 1 длъжност е за спецсъда, 2 – за ОС-София, останалите са в Благоевград, Кюстендил, Бургас, Пазарджик, Хасково, Велико Търново, Плевен, Монтана, Русе и др.

Днес Шекерджиев предупреди: Конкурс с 50 кандидата продължава 9 месеца, не смея да мисля колко ще отнеме този. Каза го на фона на предложения дали да не се изберат по няколко конкурсни комисии за една материя. Кадровикът бе категоричен – нямаме основания за втора, трета или четвърта комисия – за младшите навремето бяха избрани 4 комисии, имаше голяма разлика в оценяването и накрая бяха избрани все колеги, на 90 % изпитани само от едната комисия. За първи път се опитваме да направим толкова голям конкурс за окръжни съдилища, нека конституираме сега три комисии,  после след измененията в закона ще видим.

Ставаше дума за “големия” проект за промени в ЗСВ, предвиждащ възстановяване на помощните съдийски атестационни кочисии по места. Проектът мина на първо четене, на 4 октомври изтече срокът за предложения за второ четене, а депутатите демонстрираха сериозна активност.

Тъй като следваща точка в дневния ред днес бе отчет за дейността на Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) в изтеклия й мандат от 5 октомври 2018 г. до 4 октомври 2019 г.

Драгомир Кояджиков обяви: “Тази форма на съществуване на КАК не е правилната, трябва максимално бързо да се промени. 244 атестации са извършени от 13 изборни членове на КАК, всеки от тях е изготвил около 20 атестации при 52 седмици в годината, излиза, че КАК прави по 2 атестации на човек на месец. КАК не е работеща структура, няма да кажа нищо повече по въпроса”.

Последваха възражения, че продължителността на конкурсите не се дължи само на бавното атестиране.

Георги Чолаков пък заговори за “справедливостта” – законът предвижда чбеновете на конкурсните комисии  за това време да бъдат освободени от преките си задължения. “Във ВАС не мога да преразпределя делата, а и колегите в конкурсната комисия ще получат допълнително възнаграждение за това. Не е справедливо. Не могат тези конкурси да се точат с години. Не знам дали вариантът с изслушването не беше по-добър”.

Атанаска Дишева каза: “Атестирането се извършва така не от 2016 г. Въпросът е в това колко голям обем информация и документи трябва да се прегледат в областта на атестирането”.

Красимир Шекерджиев обяви: “Проблемът не е в начина, по който се атестира, а в това, че го правят много малко хора. Проблемът е, че ги правят 13 членове на КАК , трябва да се правят от 200-300 човека. Конкурсите за събеседване вървяха много по-бързо, там имаше пълен запис на случващото се и всичко можеше да бъде проверено. Правилата бяха прости – конкурсната комисия беше длъжна да се запознае с 6 дела – 3 избрани на случаен принцип и 3, изпратени от кандидата и имаше право да задава въпроси само по тези дела. Един професионален съдия няма проблем да се яви на устно изслушване. Аз съм се явявал, губил, печелил и съм изпитвал”.

Лозан Панов додаде: “Не сте единственият явявал се е, имаше и писмени изпити. Пленумът на ВКС дори имаше идеи за промяна на правилата с изборните членове на КАК – да бъдат отзовавани при невършене на работата”.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.