Последни новини
Home / Законът / Осем години затвор след опасно шофиране, отнело живота на двама души и наранило трети

Осем години затвор след опасно шофиране, отнело живота на двама души и наранило трети

Defakto.bg

За  смъртта на двама непълнолетни и средни телесни повреди на 15-годишно момиче,  Варненският окръжен съд  наложи  8 години затвор и 11 години лишаване от право да управлява МПС на водач шофирал с превишена скорост.  Осъденият,  20-годишен  Асан Хр.,  признава вината си и е поискал наказателното дело срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

Така след намаляване на наказанието му с една трета заради съдебната процедура съдът определи Асан да изтърпи ефективно 8 години лишаване от свобода при общ режим.
Тежкият пътен инцидент, отнел живота на 14-годишно момиче и 17-годишно момче, станал на 6 август 2018 г. в района на местността Харамията край Варна. При позволена скорост от 90 км в час подсъдимият управлявал колата си със 119 км в час.    Той  нямал голям опит в шофирането, тъй като станал правоспособен водач пет месеца по-рано. Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд, съобщава прокуратурата.

Подобна хипотеза на опасно безрасъдство, водещо до смърт и наранявания,  не би била повлияна от промените, които се предвиждат в института на съкратеното  съдебно следствие, при което срещу признаване на фактите в обвинителния акт и отказ от събиране на нови доказателства присъдата се намалява с 1/3.

Според предложенията на БСП, патриоти и „Воля“  процедурата няма да се  прилага за умишлени убийства и тежки телесни повреди, а делата ще вървят по общия ред.  От ГЕРБ , отделно, поискаха съкратеното съдебно следствие да отпадне само за случаите на умишлено причиняване на смърт, като се запазва съществуването йза тежките телесни повреди.

В случая обаче, според обвинителния акт,  смъртта на двамата младежи не е причинена умишлено, а телесните повреди на оживялата девойка, са средни, а не тежки.  Или, за подобни житейски злощастия – съкратеното съдебно следствие и занапред ще се запазва.

Днес правната комисия оконачетелно ще решава съдбата на съкратеното производство, а намеренията са промените да бъдат приключени до  изборната ваканция на НС, която започва на 16 октомври.  Поводът за бързването станаха протестите на жителите на с.Сотиря.

About De Fakto

Проверете също

Зарков: Трябва активно да се включим в дебата за Европейския акт за свобода на медиите, да не чакаме да ни кажат какво да правим

Една от препоръките на ЕК в новия доклад за върховенството на закона за България ще …

Турски гражданин е задържан и привлечен като обвиняем за недекларирана валута на стойност 3 056 698 лева

Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.