Последни новини
Home / Законът / Експресно и окончателно: Съкратено производство само за умишлена смърт, спецсъдът ще гледа и „евро“ дела, без конфискация при незаконен превоз на ценности

Експресно и окончателно: Съкратено производство само за умишлена смърт, спецсъдът ще гледа и „евро“ дела, без конфискация при незаконен превоз на ценности

Defakto.bg

Експресно, по-малко от 24 часа след разглеждането им в правната комисия, парламентът гласува окончателно промените, свързани със съкратеното производство и не само.

Очаквано, бяха повторени резултатите от вота в комисията вчера. Едва в пленарна зала обаче имаше опит за обсъждане на поправки, внесени след призив на правосъдния министър Данаил Кирилов във вторник вечерта.

С 92 „за“, 62 „против“ и 11 „въздържали се“ мнозинството записа в Наказателно-процесуалния кодекс, че съкратеното производство няма да се прилага при умишлено причиняване на смърт (чл. 369а НПК). Става дума за процедурата, при която след признаване на фактите на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства от съда, присъдата се намалява с 1/3. До промените се стигна заради масовите протести, тръгнали от село Сотиря след жестоката смърт на дете. Преди десетина дни извънреден председателски съвет реши поправките да минат до предизборната ваканция на парламента, която започва на 16 октомври.

В приетите на първо четене три идентични проекта – на БСП, Обединени патриоти и „Воля“ съкратеното следствие се премахваше и при нанесени тежки телесни повреди. Обсегът на изключването на съкратената процедура – само за случаите на умишлено причинена смърт, бе намален по предложение на ГЕРБ.

Днес Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“, обобщи така: „Ако днес някой изнасили и убие дете и си признае винага, присъдата му се намалява с една трета. След това може да бъде намалена отново, защото той се е подобрил в затвора. Може и да бъде помилван. Това е фактическото състояние към момента. БСП предложихме при тежки телесни повреди и убийства или тежки телесни повреди, водещи до смърт, да няма такова съкратено производство при признание. Да има присъда до живот без право на замяна. Смятаме, че това е справедливо. Колегите от ГЕРБ осакатиха този текст и оставиха само убийтва, без другите тежки престъпления. Сега да се опитам да обясня какво означава това. Скъпи българи, ако някой направи с вас следното: причини ви продължително разстройство на съзнанието, постоянна слепота с едното или двете очи, постоянна глухота, загуба на речта, обезобразяване, загуба на единия бъбрек, загуба или осакатяване на крак или ръка, т.е. това са тежките телесни повреди. Ако някой ви причини това и ви остави за цял живот с опасност за вас поради общо разтройство на здравето и отиде и си го признае – според ГЕРБ този човек трябва да бъде с намалена присъда с една трета“. И допълни: „Изводът ми е само един – докато ГЕРБ управлява страната, няма да има справедливост, уважаеми българи“.

Вчера в правна комисия бе цитирана статистика, предоставена от прокуратурата, според която за последните четири години едва една пета от присъдите за умишлена смърт са били по съкратеното производство.

Днес Красимир Ципов от ГЕРБ  подчерта: „Дебатът, който водим след внасянето на тези законопроекти е дали да има справедливо наказание. Когато говорите за справедливо наказание тогава, когато се ограничава приложното поле на съкратеното съдебно следствие, имайте доблестта да отговорите на пострадалите и на жертвите, може ли да дадем гаранция с промените в НПК, че няма да имаме присъда под минимума. Нека да бъдем откровени. Не можем да дадем тази гаранция. Такъв е отговорът. Дори да ограничим съкратеното съдебно следствие за всички тежки престъпления, това са 95 % от НК, пак не можем да дадем тази гаранция“. Напомни: „Когато има признаване на вина, това може да се приеме за смекчаващо обстоятелство и пак да стигнем до несправедливо наказание“.

Делата на Европейската прокуратура – в спецсъда

С 92 „за“, 46 „против“ и 1 „въздържал се“ бе прието и друго предложение на управляващите, с което делата, водени от бъдещата Европейска прокуратура, ще са подсъдни на специализирания съд (чл. 411а, ал. 4) . Конкретни аргументи защо евроделата трябва да отидат точно там, не бяха изложени.

ОТ БСП възразиха, най-вече с мотива за прибързаност на стъпката – преди в НК да се определят конкретните състави, в НПК вече се дава подсъдност.

Крум Зарков бе категоричен: „Според мен избързваме с решението на този въпрос. Директивата на ЕС относно борбата с измамите засягащи финансовите интереси на съюза и всички правила, които ще определят работата на Европейската прокуратура не са все още транспонирани в българското законодателство. Доказателство е, че и в момента в МП има работна група, която трябва да стикова съставите така, че тя да бъде транспонирана директивата в материалноправен аспект. Съгласете се, че е нормално първо да се определи кои дела ще се гледат и после къде. Не е ясно какво продължаваме да правим с този специализиран съд. Защо се бърза с този текст, вместо той да бъде част от проекта за транспониране на директивата, остава мистерия“.

Корнелия Нинова предупреди: „Очакваме освен промяна в подсъдността управляващите в много скоро време да внесат правила за начина на избиране на делегираните български прокурори (онези, които работят по делата в държавата член на произход – б.р.), които ще отговарят за България по линия на Европейската прокуратура и европейската наказателна политика. Не си помисляйте тихомълком, без правила някъде в МС да ги решите и изберете без критерии, одобрени от Народното събрание. Ако вие не предложите правила, ще ги предложим ние в ЗСВ“.

Структурата на новата Европейска прокуратура е многостепеннна. През март след изслушвания и подбор от комисия, с участието на зам.-министър, членове на ВСС и проф.Маргарита Чинова бяха подбрани три дами за европейски прокурор от България, които ще следят разследванията. Делегираните прокурори пък конкретно ще ги провеждат в държавите-членки.

Извън правилата, но с „евроаргументи“

С 95 „за“ и 6 „против“ парламентът гласува – директно на второ четене – промени в Наказателния кодекс, чрез преходни разпоредби на НПК.

Те са внесени късно вчера от Красимир ципов, Емил Димитров-Ревизоро и Явор Нотев.

Конкретно – отменя се предвидената в чл. 251 НК конфискация на недекларираните на границата пари и ценности. Остава наказанието лишаване от свобода и глоба за извършителите. 

Поправката идва след решението на Съда на ЕС в Люксембург за прекомерност на репресията чрез конфискация в този случай и открита наказателна процедура срещу България.

Другата промяна е в чл. 260в НК, който гласи: „(1) Който сключва сделки или подава нареждания за търговия, като дава неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или свързан спот договор за стоки или определя тази цена на необичайно или фиктивно ниво, и от това са настъпили значителни вредни последици, се наказва за манипулиране на пазара с лишаване от свобода до четири години и с глоба от хиляда до три хиляди лева“. Поправката е, че след думите „търговия“ се добавя „или извършва друг вид дейност или действие“.

Отново Крум Зарков: „Многократно е ставало дума, че в НС като цяло се злоупотребява с текста в правилника, който позволява на народни представители на второ четене след изтичане на сроковете за предложения да внасят допълнителни, обичайно с мотиви, че трябва да стане бързо – виси наказателна процедура, натиска срок и др.

Тази процедура е особено опасна, когато се прави за НК. С тази книга, която лековато променяме, хора влизат в затвора, други остават ненаказани. Дават ни се „точки на коляно“ и ни се предлагаме да реагираме като ущипани зайчета и да не отговорим на онова, което европейските институции са поискали от нас. Няма никаква причина за това бързане, текстът трябва да бъде разгледан нормално, за да е ефективен“.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.