Последни новини
Home / Законът / Край на делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“, прекратяването влезе в сила

Край на делото за обида и клевета по казуса „за 102 милиона лева“, прекратяването влезе в сила

Defakto.bg

Делото за обида и клевета, възникнало от казуса „за 102 милиона лева“, окончателно приключи. От 27 септември е в сила определението на Пловдивския районен съд за прекратяване на процеса на основание на Конституцията, гарантираща на магистратите, че не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и постановени актове. (Освен ако не са извършили умишлено престъпление от общ характер).

Делото е известно и попадна под светлината на прожекторите както заради участниците – отговорни магистрати, така и поради същината. Като всичко тръгна от едно заявление на съдията от столичния апелативен съд Милен Василев, залепено на служебното табло на съда и обявяващо наличието на търговски казус за 102 милиона лева, свързан с КТБ и основния прокурорски свидетел Бисер Лазов. Най-вече – за това, че определеният на случаен принцип докладчик Василев е отстранен от въпросното дело и го поема председателят на съда Даниела Дончева чрез размествания в състави и отделения, без решение на Общото събрание.

Казусът за милионите отдавна е решен, като фалиралата КТБ в крайна сметка стана кредитор на фалиралия Лазов. Но продължава да отеква.

Конкретно след като проверки на прокуратурата и Инспектората не установиха данни за корупция (но пък бе признато нарушение на случайния избор), а Съдийската колегия на ВСС отказа да образува дисциплинарно дело срещу председателя на САС, съдия Дончева внесе тъжба срещу съдия Василев за обида и клевета. За клевета се сочеха изрази от заявлението, като „скандални действия“, „считам заповедта ви за абсолютно незаконна със силен корупционен мирис“, „нездрав интерес към въпросното търговско дело“. Обидата се извличаше от същото заявление, цитират се изразите „не знаех, че сте толкова работна“ и „с неуважение“.

Обидата и клеветата са престъпления по НК, но от години не се преследват по общия ред, с повдигане на обвинение от прокурор. Делата са частни, по тъжба на пострадалия, наказанията са солидни глоби. А ВКС разпореди наказателният процес да се гледа в Пловдив, за да се гарантира обективност и безпристрастност.

На 9 май тази година съдията от Пловдивския районен съд Иван Минчев прекрати делото, като се позова на функционалния имунитет на Милен Василев. Районният съдия бе категоричен: цитираните в тъжбата изрази може и да сочат на клевета, но в случая магистратът Василев е действал в служебното си качество на съдия от САС. А това е така, тъй като е отправил заявление до председателя на съда (и до всички колеги), поискал е отмяна на заповед и свикване на Общо събрание, което да се произнесе по поставените проблеми. То ест упражнил е и е искал упражняване на законови правомощия.

Определението за прекратяване стана известно още през май. Любопитното бе дали то ще бъде оспорено пред втората и последна инстанция – Пловдивския окръжен съд.

Няколко месеца подред информация какво се случва нямаше. Сега обаче в регистрите има съобщение: прекратяването е влязло в сила на 27 септември.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.