Последни новини
Home / Законът / Моделът „СГС“ се повтаря, кадровиците искат незабавно назначение на апелативния прокурор на София

Моделът „СГС“ се повтаря, кадровиците искат незабавно назначение на апелативния прокурор на София

Defakto.bg

По молба на избрания за апелативен прокурор на София Радослав Димов, Прокурорската колегия на съдебния съвет ще иска от Върховния административен съд (ВАС) да постанови предварително изпълнение на това решение.

В момента изборът на Димов – досега районен обвинител на столицата – е спрян, защото е оспорен от другия кандидат Албена Вутова. Тя изкара един мандат начело на апелативната прокуратура, но на два пъти кадровиците й отказаха да я преизберат. Про правилата на закона оспорването спира изпълнението на това кадрово решение.

Въпросният модел с „незабавното“ назначение вече е в ход в Софийския градски съд. По искане на другата колегия, съдийската, ВАС постанови предварително изпълнение и Алексей Трифонов оглави СГС. Като в същинското дело срещу избора му, оспорен от другия претендент Евгени Георгиев, върховните съдии отказаха да отменят това си произнасяне.

Като под индиго се повтарят и мотивите, с които Прокурорската колегия ще сезира ВАС. Те бяха изчетени от Йордан Стоев. Сред тях: защита на важен обществен интерес, защото забавянето на назначението на избрания ще доведе до значителни вреди за най-голямата апелативна прокуратура в страната, още повече че вотът е бил следен от Еврокомисията. От близо година длъжността не се изпълнява от титуля, а междувременно двамата зам.-апелативни прокурори са участвали в конкурс за ВКП и единият вече е повишен, а другият е останал непосредствено „под чертата“ и има всички шансове да отиде във ВКП. Това пък прави невъзмоно изпълнението на „стратегическа управленска програма“. От друга страна, допускането на предварително изпълнение нямало да нанесе вреди, нито сериозно ще засегне интереси.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.