Последни новини
Home / Законът / Напрежение между България и Австралия заради неверен цитат по казуса „Полфрийман“ (допълнена)

Напрежение между България и Австралия заради неверен цитат по казуса „Полфрийман“ (допълнена)

Defakto.bg
Австралийският дипломат Джон Филп и министър Данаил Кирилов след срещата във вторник

Актът за освобождаване на Джок Полфрийман е влязъл в законна сила, подлежи на незабавно изпъление, категорични са съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева

 

Австралийското Министерство на външните работи обвини българското правителство в погрешна интерпретация на коментара на австралийския посланик за Джок Полфрийман по време на срещатата му с правосъдния министър Данаил Кирилов. Това  съобщи  в. Сега, позовавайки се на  „Сидни морнинг хералд“ , който посочва, че напрежението между двете страни се изостря заради австралийския гражданин, задържан в България.

Във вторник австралийският дипломат, акредитиран за България Джон Филп се срещна с официални български представители по повод делото на Полфрийман.  След съдебното решение за предсрочно освобождаване на Полфрийман австралийският външен министър Марис Пейн лобира пред българското правителство за връщането на Полфрийман в родината му.  Миналата седмица тя каза, че Австралия ще е много разтревожена, ако „фактори извън нормалните правни норми, действащи в България, играят роля в случая“.  В коментар, който изглежда противоречи на казаното от сенатор Пейн, българското Министерство на правосъдието разпространи изявление след посещението на Филп,  в което се намеква, че Австралия няма притеснения относно правния процес около Полфрийман. Според Ей Би Си в изявлението на българския правосъден министър се посочва, че „Австралия е наясно, че в момента всичко в процедурите е според българските закони и няма отклонения в юридическия процес“.

Но в изявление на говорителя на австралийското Външно министерство се казва, че:“ Г-н Филп не е използвал думите, които са цитирани. Той е изразил редица опасения, включително риска външни фактори да повлияят на изхода (на казуса на Полфрийман), което и преди е посочвано като сериозно притеснение от страна на Австралия“.

Джон Филп е „повдигнал въпроса, че правните основания за задържането на Полфрийман в България остават неясни и че в съответствие с решението за предсрочно условно освобождаване той трябва да бъде освободен и да му бъде позволено да се върне в Австралия“, казва още говорителят на външното министерство, цитиран от Ей Би Си. На практика той е повторил  думите от миналата седмица на външния министър на Австралия Марис Пейн.

Във вторник, след срещата на правосъдния министър Данаил Кирилов и Джон Филп по казуса „Пофрийман“,  министерството  разпространи съобщение, в което се казваше, че временно управляващият посолството на Австралия в Атина е заявил:  „Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството.   Както и че  вече е издаден паспорт на Полфрийман, но документът няма да му бъде предоставен до приключване на съдебния казус, сочеше съобщението.  В него бе  разпространена и  репликата на министър Кирилов, казана  пред австралийския дипломат: „Вярвам в независимостта на българския съд“  по повод искането на главния прокурор за възобновяване на производството, довело до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.

На срещата присъстваха още консулът на Австралия акредитиран за България Джанин Макленън и почетният консул на Австралия в България Индиана Трифонова, както и заместник-министрите на правосъдието проф. Николай Проданов и Евгени Стоянов

Малко след освобождаването си  от съда, Полфрийман бе задържан отново и отведен в лагера за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където се намира и до момента. Според българските власти, той ще остане там до произнасяне на Върховния касационен съд (ВКС) по искането на главния прокурор за възобновяване на производството по предсрочното му освобождаване от затвора.

Адвокатът на австралиеца Калин Ангелов е категоричен, че Полфрийман е незаконосъобразно задържан в  Бусманци.  Спрямо него има заповед за експулсация, която трябва да бъде изпълнена веднага, каза той.  „Въпреки че чакаме решение, той трябва да бъде изведен извън страната“, заяви адвокатът.

Съдебният състав взел решението за условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман бе подложен на безпрецедентен натиск, въпреки че според мнозинството от изказалите се наказателноправници по случая,  актът на съда е взет по всички правила на закона.

В късния следобяд стана известно и становището на тримата съдии, постановили освобождаването на Полфрийман.  Те посочват, че се чувстват длъжни да информират обществото, че актът им е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение.

Дори „инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт“, посочват Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Ако Джок Полфрийман е задържан в Бусманци само, за да чака решение на Върховния касационен съд (ВКС) за възобновяване на делото му за предсрочното освобождаване, то това е произвол, категоричин са съдиите.  Становището им е по повод публични изявления за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман, включително и прессъобщение на прокуратурата след срещатата на главния прокурор с австралийския дипломат,  че австралиецът е е освободен от незаконен състав. 

„Всякакви спекулации досежно изпълнението на съдебния акт, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по отправеното искане за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция.

В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат.  В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция“, сочат  съдиите.

Добавят още, че  условно предсрочно освобождаване може да се постанови  за всяко престъпление, независимо от неговата тежест и вид, с изключение на доживотен затвори и доживотен без замяна.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.