Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия: Иван Гешев изцяло се вписва в профила за обвинител №1, пращат на Лозан Панов доклад и атестация на кандидата (допълнена)

Прокурорската колегия: Иван Гешев изцяло се вписва в профила за обвинител №1, пращат на Лозан Панов доклад и атестация на кандидата (допълнена)

Defakto.bg

Единодушно, Прокурорската колегия на ВСС допусна до изслушване единствения номиниран кандидат за главен прокурор Иван Гешев. Това е последната процедурна стъпка преди 24 октомври, когато ще е изслушването и, съответно гласуването за високия пост от Пленума на съдебния съвет. Ако получи 17 „за“ от 25-мата във ВСС, Иван Стоименов Гешев ще стане шестият поред главен прокурор в най-новата ни история – от 1990 г. насам.

На днешното заседание на колегията дойде и Сотир Цацаров.

Формално, бяха изчетени заключенията от докладите на две комисии – по атестирането и конкурсите и по професионална етика. Както Де факто вече писа, и по двете линии Гешев бе признат за перфектен.

Днес от името на прокурорската КАК председателят й Даниела Машева изчете: кандидадът притежава изключителни умения за работа в екип и мотивиране на колегите си, в пълнота отговаря на изискванията за доказани ръководни и административни умения, има признание от ред международни институции, широка подкрепа от прокуратурата.

От името на прокурорската етична комисия нейният председател Георги Кузманов обяви: предложеният кандидат отговаря на изискванията на ЗСВ, не са налице предпоставки за основателно съмнение, че с действията си е накърнил престижа на съдебната власт. По проверените сигнали не е установено да е злоупотребявал със служебно положение или да е дискредитирал прокуратурата. Притежава специфичната подготовка и мотивация за заемане на длъжността и необходимите нравствени качества за главен прокурор.

Накрая Даниела Машева обобщи: съобразно заключенията на двата доклада става ясно, че кандидадът отговаря на заложените в закона критерии, очертаващи профила на главния прокурор.

На фона на тези дитирамби бе интересно какво ще реши колегията в края на дневния си ред, в който бе включено писмото на председателя на ВКС Лозан Панов. Той, като част от 25-мата от ВСС, които трябва да изберат новия главен прокурор, поиска конкретна информация за качеството на обвинителните актове на Иван Гешев и прочетените присъди по тях.

Отговорът на питането на председателя на ВКС

Отговорът ще е формален – Лозан Панов ще получи и то не от колегията, а от Комисията по атестирането и конкурсите нейния доклад за професионалните качества на кандидата Гешев, както и атестацията за работата му (без съмнение, перфектна).

Председателят на ВКС обаче питаше конкретно и за друго. Напомняйки, че оценката на професионализма се гради най-вече върху качеството на труда, Панов бе поискал информация за внесените от Иван Гешев обвинителни актове като прокурор от СГП и техния краен резултат в съда. Както и за обвинителните му актове като шеф на спецпрокуратурата и, съответно, присъдите по тях. В писмото си до Сотир Цацаров Панов изрично бе подчертал, че докладът на Комисията по атестирането и конкурсите, изготвен в сегашната изборна процедура, представя само количествени данни за работата на Гешев.

Днес главният прокурор Цацаров обяви първо хронология по писмото – публично разпространено на 2 октомври, постъпило в неговия кабинет на 3 октомври. Тогава е постъпило и при градския прокурор на София и при шефа на спецпрокуратурата.

В същия ден, 3 октомври Цацаров го е препратил на Прокурорската колегия. Защото „очевидно се претендира за информация, касаеща процедурата за избор на главен прокурор. Напълно съм сигурен, че на автора на това писмо процедурата е абсолютно известна, нито главния прокурор, нито другите двама административни ръководители са органи, които участват и могат да предоставят информация по нея. Такива органи са Прокурорската колегия, Пленумът на ВСС, двете комисии“.

Без дебати кадровиците гласуваха решение:  КАК да предостави на председателя на ВКС необходимата информация, с която разполага относно изготвения доклад, както и данни относно проведената последна атестация по отношение на Иван Гешев заедно с наличните приложения към нея.

Имената на вкараните в затвора по обвинения на Гешев и след пълен съдебен процес явно ще останат загадка – и за Лозан Панов, и за публиката.

Пред журналисти след заседанието Даниела Машева каза, че във вторник Комисията по атестирането и конкурсите ще прецени каква точно информация ще изпрати на Панов. Но обеща да му бъдат предоставени данни за брой и вид на внесените от кандидата прокурорски актове, данни за постигнати споразумения, предложения за замяна на наказателната отговорност с административно наказание и т.н. Което пак прилича на статистика и не решава проблема.

About De Fakto

Проверете също

Ивайло Дерменджиев: По случая „Гигова“ ВАдвС прие една декларация, в сайта се оказа друга – помпозна и нелепа срещу журналистите

Изненадващо научаваме, че позицията на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) срещу журналистическа публикация  за конфликт на …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.