Последни новини
Home / Законът / Протест в столицата срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Протест в столицата срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор

Defakto.bg

Със запалване на фенери пред Съдебната палата гражданската инициатива „Правосъдие за всеки“ протестира срещу единствената номинация на Иван Гешев за главен прокурор.  Протестът се проведе под надслова “ Да пуснем светлината в мрака в защита на  Правото, независимостта на Съда и опитите за налагане на прокурорска диктатура над крехката ни демокрация.“ Протестиращите граждани се заканиха, че ще подадат сигнал до новия европейски главен прокурор Лаура Кьовеши, защото  Гешев е кандидатура на задкулисието и #Кой.

Митингът започна с освирквания и възгласи. Хората не криеха недоволството си:

“Аз не мисля, че може да има един кандидат и да е толкова непрозрачна процедурата. Трябва да бъде реформиран целият начин, по който този избор се осъществява“, заяви една от  протестираща. Не е редно с толкова власт да е облечен главният прокурор, който е просто най-големия началник , но на една от страните в наказателиня процес, сподели друг гражданин.

“Той е посочен за наследник от вече достатъчно проблематичния предишен главен прокурор Цацаров. И явно обслужва интересите на хората, които седят зад и около него. Притеснителен е фактът, че на него му се организира нещо като кампания.  Известно е, че полицейски управления от цялата страна, ГДБОП, ДАНС и др. служби на изпълнителна власт  обявиха подкрепа за единствения кандидат  за поста, макар, че изборът се извършва от орган на  независимата съдебна власт.  Той получи подкрепа и от  „трудовите колективи“ на подчинените прокурори.  Според протестиращите, Гешев постоянно обикаля цялата страна, където му се подава най-обикновени криминални случаи, които да запълнят неговото Си Ви и да убедят обикновения гражданин, че този човек ще разреши проблема“.

На 23-ти октомври “Правосъдие за всеки“ ще организира митинг, на който ще бъдат зададени публично въпросите си към него.

About De Fakto

Проверете също

„Отворено общество“ обяви конкурс за студентски реферати по правозащитна тема за правата на човека и гражданина

  Правната програма на Фондация „Институт Отворено общество – София“ организира конкурс за студентски реферати …

Въпросите към кандидата Гешев*

Иван БРЕГОВ, ИПИ* Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров е към края си, а …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.