Последни новини
Home / Законът / ВАС отмени забраната за участия на Волен Сидеров в БНТ, Централната избирателна комисия не е мотивирала ветото

ВАС отмени забраната за участия на Волен Сидеров в БНТ, Централната избирателна комисия не е мотивирала ветото

Defakto.bg

С окончателно определение от днес Върховният административен съд (ВАС) отмени потвърдената  от ЦИК забрана за участия на Волен Сидеров в предизборните диспути по Българската национална телевезия. Основният мотив на тримата върховни съдии – Галина Матейска, Тодор Петков, Светослав Славов – докладчик е, че ветото не е било мотивирано. Преписката се връща на ЦИК за ново произнасяне.

Забраната за Волен Сидеров бе наложена от новия генерален директор на БНТ Емил Кошлуков след сътворения от лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София скандал в предаването „Референдум“ на 1 октомври. С решение на ЦИК от 4 октомври забраната Волен Сидеров да бъде допускан до участия в телевизионни предавания на БНТ в предизборната кампания е потвърдена.

Но ВАС не се съгласи.

Из определението на върховния съд:

„В решението (на ЦИК) като правно основание за издаването му е посочена нормата на чл. 57, ал. 1, т. 26а от Изборния кодекс, която е относима за регламентирините правомощия на ЦИК в производствата по жалби срещу решения на районните и общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии извън страната, а посочената разпоредба на чл. 88, ал. 1 от Изборния кодекс регламентира правомощията на Централната избирателна комисия, която действа в качеството на горестоящ орган, който в контролно производство проверява законосъобразността на обжалвани решения на общинските избирателни комисии. Несъмнено в производството по така наименувания от жалбоподателя сигнал с посоченото съдържание не попада в цитираните от Централната избирателна комисия хипотези за да ги посочи като правно основание за издаването на атакуваното пред настоящата инстанция решение.
Предвид изложеното, настоящият съдебен състав приема, че установеното от фактическа и правна страна налага извода, че атакуваното решение на Централната избирателна комисия, е незаконосъобразно, като издадено при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила по чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК, изразяващо се в липса на фактически и правни основания за издаването на административния акт. Порокът е съществен и възпрепятства възможността на съда да извърши проверка по наведените от жалбоподателите съображения за неговата материална незаконосъобразност. С постановеното от Централната избирателна комисия решение не е направено изследване на приложимата за спорните отношения уредба, както и да издири съответната разпоредба на Споразумението от която генералния директор на БНТ може да упражни такова свое правомощие посочено в обжалваното решение.
Това изключва възможността такъв правен и фактически анализ да бъде направен едва в настоящото производство пред ВАС, провеждано при специалните условия на чл. 58, ал. 3, във връзка с ал. 4 и чл. 53, ал. 4, предл. последно ИК.
Ето защо постановеното от Централната избирателна комисия е незаконосъобразно и следва са се отмени, а преписката се върне за произнасяне при спазване на задължителните указания на съда по тълкуване и прилагане на закона.
Водим от гореизложеното и на основание чл. 58, ал. 3 ИК, Върховният административен съд, четвърто отделение

РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение № 1293-МИ/04.10.2019 г. на Централната избирателна комисия и
ВРЪЩА преписката на Централната избирателна комисия за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона.
Решението е окончателно.“

About De Fakto

Проверете също

Кьовеши назначи двама български кандидати за европейски прокурори, отхвърли един

Европейската прокуратура(ЕППО) съобщи в понеделник,  че е назначила още двама представители от България и по …

Пленумът на ВСС одобри тригодишната бюджетна прогноза на съдебната власт за периода 2024 – 2026 г.

Пленумът на Висшия съдебен съвет одобри разчетите по бюджетната прогноза на съдебната власт за периода …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.