Последни новини
Home / Законът / Дупка от 4,5 милиона лв. в приходите на Темида дотук, 2 458 лв. средна заплата в системата

Дупка от 4,5 милиона лв. в приходите на Темида дотук, 2 458 лв. средна заплата в системата

Defakto.bg

Приходите от дейността на органите на съдебната власт трайно намаляват от началото на годината, „дупката“ до края на август тази година е от 4 518 000 лева.

Това стана ясно от доклад за изпълнението на съдебния бюджет, представен пред Пленума на ВСС от шефа на бюджетната комисия Боян Магдалинчев.

За първите 8 месеца на годината от съдебни такси са събрани 62 429 000 лева, което е с 4 228 000 лева по-малко от планираното.

При 10 милиона план за приходи от глоби, конфискации и др., събраното е с 343 000 лева по-малко, отчете Магдалинчев.

В разходната част с 10 милиона повече са похарчени от системата за обезщетения по КТ и други плащания, но пък са спестени 2 милиона лева от осигуровки.

Много малко средства са усвоени за капиталови разходи – при план за над 19,5 млн. лв, са похарчени 5,8 млн лв.

И още – средната работна заплата в системата на съдебната власт  за първите 8 месеца на годината е 2458 лева. Като тук влизат възнагражденията не само на магистратите, но и на служителите (без последните сумата щеше да е по-висока).

Отмяната на съкратеното производство ще „глътне“ ли още пари?

По време на тази „бюджетна“ точка Севдалин Мавров постави въпроса за проблемните отдавна експертизи. Както и за това, че с отмяната на съкратената процедура при умишлено причиняване на смърт разходите за експертизи неминуемо ще нараснат, тъй в съдебния процес ще се събират нови и проверяват представените доказателства.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отчете, че проблемът с вещите лица е голям и разчита „вие да посочите пътя, а изпълнителната власт да се опита да го осъществи“.

За нарастването на разходите с отмяната на съкратеното производство Кирилов повтори казаното и в правната комисия, и в парламента – през последните 4 г. по съкратената процедура са приключили 1/4 от делата за умишлено причинена смърт. „По-дългият ред на разглеждане ще доведе до забавяне във времето и акумулация на разходи“, успокои министърът.
Евгени Диков пък изтъкна, че още в края на юни по проект с бенефециент МП са направени предложения за промени във всички процесуални закони, които да разширят възможностите за използване на видеоконферентни връзки.
Данаил Кирилов изрази надежда с това да се приключи до Коледа.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.