Последни новини
Home / Законът / Дупка от 4,5 милиона лв. в приходите на Темида дотук, 2 458 лв. средна заплата в системата

Дупка от 4,5 милиона лв. в приходите на Темида дотук, 2 458 лв. средна заплата в системата

Defakto.bg

Приходите от дейността на органите на съдебната власт трайно намаляват от началото на годината, “дупката” до края на август тази година е от 4 518 000 лева.

Това стана ясно от доклад за изпълнението на съдебния бюджет, представен пред Пленума на ВСС от шефа на бюджетната комисия Боян Магдалинчев.

За първите 8 месеца на годината от съдебни такси са събрани 62 429 000 лева, което е с 4 228 000 лева по-малко от планираното.

При 10 милиона план за приходи от глоби, конфискации и др., събраното е с 343 000 лева по-малко, отчете Магдалинчев.

В разходната част с 10 милиона повече са похарчени от системата за обезщетения по КТ и други плащания, но пък са спестени 2 милиона лева от осигуровки.

Много малко средства са усвоени за капиталови разходи – при план за над 19,5 млн. лв, са похарчени 5,8 млн лв.

И още – средната работна заплата в системата на съдебната власт  за първите 8 месеца на годината е 2458 лева. Като тук влизат възнагражденията не само на магистратите, но и на служителите (без последните сумата щеше да е по-висока).

Отмяната на съкратеното производство ще “глътне” ли още пари?

По време на тази “бюджетна” точка Севдалин Мавров постави въпроса за проблемните отдавна експертизи. Както и за това, че с отмяната на съкратената процедура при умишлено причиняване на смърт разходите за експертизи неминуемо ще нараснат, тъй в съдебния процес ще се събират нови и проверяват представените доказателства.

Правосъдният министър Данаил Кирилов отчете, че проблемът с вещите лица е голям и разчита “вие да посочите пътя, а изпълнителната власт да се опита да го осъществи”.

За нарастването на разходите с отмяната на съкратеното производство Кирилов повтори казаното и в правната комисия, и в парламента – през последните 4 г. по съкратената процедура са приключили 1/4 от делата за умишлено причинена смърт. “По-дългият ред на разглеждане ще доведе до забавяне във времето и акумулация на разходи”, успокои министърът.
Евгени Диков пък изтъкна, че още в края на юни по проект с бенефециент МП са направени предложения за промени във всички процесуални закони, които да разширят възможностите за използване на видеоконферентни връзки.
Данаил Кирилов изрази надежда с това да се приключи до Коледа.

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.