Последни новини
Home / Законът / Тръгва избор на нов Пламен Георгиев – начело на КПКОНПИ

Тръгва избор на нов Пламен Георгиев – начело на КПКОНПИ

Defakto.bg

След наказателно дело, бивш зам.-министър потъна и в конфликт на интереси

Старт на избора на нов председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) даде днес ресорната комисия на парламента. Новият избраник трябва да заеме мястото на предсрочно напусналия Пламен Георгиев, вече наш консул във Валенсия. Мандатът на шефа на КПКОНПИ е пет години.

Пламен Георгиев

За да си осигури консулския пост Георгиев включително оттегли и всичките си възражения срещу обявяването на терасата над мезонета му за незаконна. Ултиматумът – или терасата, или Испания, е бил поставен от Бойко Борисов (според тв изявления на премиера).

Изборът на „новия Пламен Георгиев“ трябва да е факт до края на ноември, съобщи „Дарик“, цитирайки председателя на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев.

Днес на заседание на комисията са приети правилата за избор на нов председател на КПКОНПИ. Те трябва да бъдат гласувани и в пленарната зала, но това ще стане след депутатската ваканция заради местните избори – т.е. през ноември.

„14 дни са номинациите, седем дни кандидатите имат да си представят концепцията, викаме го на изслушване, минава през нашата комисия. На другия ден се внася доклада, на практика след това всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание, когато го вкара в дневния ред. До 20 ноември може да бъде избран председател на КПКОНПИ“, обясни процедурата Борис Ячев.

Той обясни и че сегашният зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев, който изпълнява длъжността, няма да може да оглави антикорупционната комисия, тъй като няма необходимия 10-годишен юридически стаж.

Нов удар

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение, с което установи конфликт на интереси при Александър Манолев – в качеството му на заместник – министър на икономиката и като такъв член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Това съобщиха днес от КПКОНПИ.

Срещу Манолев вече започна и наказателно производство заради къщата му за гости.

Съобщението на КПКОНПИ:

КПКОНПИ прие решение, с което установи конфликт на интереси при Александър Манолев – в качеството му на заместник – министър на икономиката и като такъв член на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“.

Манолев е оказал влияние на други органи и лица в частен интерес на свързано с него лице, във връзка с мониторинга по изпълнение на договора за отпускане на финансова помощ, свързан с функционирането на обект „Жилищна сграда – къща за гости“, находяща се в гр. Сандански“.

Наложената глоба е от 10 000 лева.

About De Fakto

Проверете също

Белгийската прокуратура арестува вицепрезидент на Европарламента по подозрение за корупция

Гъркинята Ева Каили, вицепрезидент на Европарламента и евродепутат, е била арестувана в петък  по подозрение …

Крум Зарков: Правосъдният министър на Австрия подкрепя България за Шенген

Съвсем не всички в Австрия са съгласни с решението, което ни  блокира за Шенген.  Министърът …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.