Последни новини
Home / Законът / Апелативният спецсъд отказа да разпитва Иван Гешев по делото „Младост“ (допълнена)

Апелативният спецсъд отказа да разпитва Иван Гешев по делото „Младост“ (допълнена)

Defakto.bg

Но ще проверява дали съдебен заседател от първата инстанция е била в изборни комисии и от коя партия

Съставът начело с Георги Ушев отказа да призове зам.-главния прокурор Иван Гешев като свидетел по делото „Младост“ в апелативния специализиран съд.

Иван Гешев

Явяването му бе поискано от Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за да се изясни в какво качество отговорният обвинител е присъствал на емблематичната акция по задържането им насред София на 17 април 2018 г., когато двете бяха задържани часове наред с белезници пред камери и фотоапарати. Пред апелативния спецсъд днес Иванчева бе категорична – тогава Гешев е давал разпореждания на всички участващи полицаи и следователи, като е нареждал и да не се допускат адвокати до двете дами.

Отхвърлено бе и искането за приобщаване на журналистически разследвания, разкрили връзки на Гешев с основния свидетел на обвинението в този процес Александър Ваклин.

„Ноторно известно е, че Иван Гешев е бил зам.-главен прокурор по време на въпросната операция и като такъв е имал право да присъства на всички провеждани от прокуратурата операции. Претендира се разпит за изясняване на обстоятелства, които могат да се изяснят от разпита на други“, обяви Георги Ушев.

Емблематично, 17 април 2018 г.

Но не бе прав – на 17 април 2018 г. Иван Гешев още е шеф на спецпрокуратурата, става зам.-главен прокурор през юли м.г. И бе основен говорител на последващия брифинг на 18 април 2018 г., на който гръмко се обявяваше разкритата „безпрецедентна корупция“ в „Младост“.

Изискването на журналистически разследвания бе отхвърлено, понеже „е недопустимо съдът да формира вътрешното си убеждение на базата на чуждо мнение“.

Затова пък апелативният спецсъд прие искането на прокуратурата да назначи нова експертиза на прословутото „тефтерче“ на Десислава Иванчева и конкретно на цифрови записи в него. За тефтерчето на първа инстанция експертиза бе категорична –  интересуващите прокуратурата записи не са правени нито от Иванчева, нито от Петрова. При повторно изследване бе обявено, че вероятно те не са дело и на Петко Дюлгеров, но не могат да са категорични.

Втората инстанция уважи и искане на Биляна Петрова за проучване на един от съдебните заседатели от първата инстанция, постановили тежките присъди от по 20 г., 15 г. и 12 г. затвор. Ще се изиска справка дали заседателят Мария Щуркова, осъдила Иванчева, Петрова и Дюлгеров, е била активен участник в изборния процес като член на РИК и ОИК. Ако това е вярно, сериозно би разколебало искреността на вътрешното й убеждение за виновността на тримата. Особено ако заседателят е представлявал партия при избора на Десислава Иванчева като независим кмет на „Младост“, а и после на вота за евродепути.

Процесът ще продължи на 20 ноември, резеврните дати са 16 декември и 8 януари догодина.

Последва искане за по-леки мерки за неотклонение и на тримата подсъдими. След – поредно – съвещание – апелативният спецсъд обяви: и тримата остават под „домашен арест“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.