Последни новини
Home / Законът / Навръх вота за обвинител № 1: Казусът „и циганите правят така“ отива във ВАС

Навръх вота за обвинител № 1: Казусът „и циганите правят така“ отива във ВАС

Defakto.bg

Съдия Милка Итова от Административен съд – София област отхвърли жалба за дикриминация срещу Иван Гешев

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев ще отиде на избора си (насрочен за 24 октомври) с един неизяснен казус: дали със свое публично изявление е осъществил дискриминация, обявявайки поголовно ромите у нас за престъпници.

Въпросът бе поставен от ромския активист Христо Николов. Поводът бе интервю на Гешев пред БНТ и коментара му след отказа на един от подсъдимите по делото „Младост“ Петко Дюлгеров от най-първите му показания пред разследващи, защото са дадени под натиск. „Това го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масова практика“, обяви прокурорът Гешев.

Жалбата на Христо Николов бе отхвърлена от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), приела, че висшият обвинител в случая е говорил в общ контекс и е упражнявал правото си на мнение като гражданин.

Произнасянето на  КЗД бе оспорено пред административния съд.

За дискриминацията и „личното пречупване“

Съдия Милка Итова

С решение от 10 октоври съдия Милка Итова също отхвърля жалбата на Николов.

И заявява: „При семантичното тълкуване на това изказване се налага изводът, че неговият смисъл е относно честото отказване от вече дадени показания в досъдебните производства от страна на подсъдимите в съдебната фаза на наказателния процес. В конкретния цитат на два пъти е използван изразът „така правят всички“, и завършва с обобщението, че „това е масово“. Добавката, че „така правят и циганите, включително и по делата“ не може да се приеме за отделяне на българските граждани от ромски произход от останалата част на българската нация както е посочил жалбоподателят в жалбата си до КЗК. Напротив, както е посочено в мотивите на обжалваното решение изразът „така правят всички“ е обобщаващо и обединяващо, а не представлява отделяне или разграничаване“.

И още: „Негативните или положителните емоции на зрителите или слушателите, породени от изказването на г-н Гешев, одобрението или неодобрението от изложените от него тези, самоидентификацията към даден етнос или квалификация, е въпрос на субективно лично възприятие, което е част от интимната сфера на личността и по начина, по който следва да са защитени от необоснована намеса, по същия начин и не могат да служат за общовалиден критерий за оценка на дадено изказване като враждебно или дискриминационно. Очевидно изказването по отношение на подсъдимите от ромски произход е пречупено през субективното, лично възприятие на жалбоподателя, което е част от интимната му сфера, но то не може да служи като доказателство за извършен тормоз по етнически признак.
В допълнение на казаното следва да се има предвид, че наличието на съставомерно поведение не е достатъчно по-неблагоприятно третиране, а извършването му съзнателно по някой от признаците на по чл. 4, ал. 1 ЗЗДискр, като следва да е налице причинно-следствена връзка между отношението и причината за него. В настоящия случай изказването на И. Гешев не е дискриминационно. То не е целяло, нито е постигнало формирането на враждебна, срамна, унизителна или обиждаща среда за жалбоподателя Николов. Използването на думата цигани за етническата принадлежност на жалбоподателя, в случая не се свързва с поставянето му в по-неблагоприятно и неравностойно положение, поради което не е осъществен фактическия състав на обективната и субективната страна на чл. 5, във връзка с чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр.

Няма да спра

Христо Николов

Няма да спра – ще обжалвам това решение пред Върховния административен съд, обяви Христо Николов пред Де факто.

При неблагоприятен изход, казусът ще бъде отнесен до Евросъда в Страсбург, категоричен бе той.

Поясни – проблемът не е в това как аз „лично“ съм възприел едно публично изявление. Далеч по-сериозен е – дали един обвинител, номиниран за главен прокурор, вярва в основни принципи на Конституцията на Република България – че всички нейни граждани сме равни през закона, казва Христо Николов.

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Един коментар

  1. Ние, Българите, изгонени от шайката "демократи"

    Успех, Христо, Но знай, че всички те и ВАС и Евросъда са навързани като свински черва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.