Последни новини
Home / Законът / Навръх вота за обвинител № 1: Казусът „и циганите правят така“ отива във ВАС

Навръх вота за обвинител № 1: Казусът „и циганите правят така“ отива във ВАС

Defakto.bg

Съдия Милка Итова от Административен съд – София област отхвърли жалба за дикриминация срещу Иван Гешев

Единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев ще отиде на избора си (насрочен за 24 октомври) с един неизяснен казус: дали със свое публично изявление е осъществил дискриминация, обявявайки поголовно ромите у нас за престъпници.

Въпросът бе поставен от ромския активист Христо Николов. Поводът бе интервю на Гешев пред БНТ и коментара му след отказа на един от подсъдимите по делото „Младост“ Петко Дюлгеров от най-първите му показания пред разследващи, защото са дадени под натиск. „Това го очаквахме. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите включително по делата. Това е масова практика“, обяви прокурорът Гешев.

Жалбата на Христо Николов бе отхвърлена от Комисията за защита от дискриминация (КЗД), приела, че висшият обвинител в случая е говорил в общ контекс и е упражнявал правото си на мнение като гражданин.

Произнасянето на  КЗД бе оспорено пред административния съд.

За дискриминацията и „личното пречупване“

Съдия Милка Итова

С решение от 10 октоври съдия Милка Итова също отхвърля жалбата на Николов.

И заявява: „При семантичното тълкуване на това изказване се налага изводът, че неговият смисъл е относно честото отказване от вече дадени показания в досъдебните производства от страна на подсъдимите в съдебната фаза на наказателния процес. В конкретния цитат на два пъти е използван изразът „така правят всички“, и завършва с обобщението, че „това е масово“. Добавката, че „така правят и циганите, включително и по делата“ не може да се приеме за отделяне на българските граждани от ромски произход от останалата част на българската нация както е посочил жалбоподателят в жалбата си до КЗК. Напротив, както е посочено в мотивите на обжалваното решение изразът „така правят всички“ е обобщаващо и обединяващо, а не представлява отделяне или разграничаване“.

И още: „Негативните или положителните емоции на зрителите или слушателите, породени от изказването на г-н Гешев, одобрението или неодобрението от изложените от него тези, самоидентификацията към даден етнос или квалификация, е въпрос на субективно лично възприятие, което е част от интимната сфера на личността и по начина, по който следва да са защитени от необоснована намеса, по същия начин и не могат да служат за общовалиден критерий за оценка на дадено изказване като враждебно или дискриминационно. Очевидно изказването по отношение на подсъдимите от ромски произход е пречупено през субективното, лично възприятие на жалбоподателя, което е част от интимната му сфера, но то не може да служи като доказателство за извършен тормоз по етнически признак.
В допълнение на казаното следва да се има предвид, че наличието на съставомерно поведение не е достатъчно по-неблагоприятно третиране, а извършването му съзнателно по някой от признаците на по чл. 4, ал. 1 ЗЗДискр, като следва да е налице причинно-следствена връзка между отношението и причината за него. В настоящия случай изказването на И. Гешев не е дискриминационно. То не е целяло, нито е постигнало формирането на враждебна, срамна, унизителна или обиждаща среда за жалбоподателя Николов. Използването на думата цигани за етническата принадлежност на жалбоподателя, в случая не се свързва с поставянето му в по-неблагоприятно и неравностойно положение, поради което не е осъществен фактическия състав на обективната и субективната страна на чл. 5, във връзка с чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр.

Няма да спра

Христо Николов

Няма да спра – ще обжалвам това решение пред Върховния административен съд, обяви Христо Николов пред Де факто.

При неблагоприятен изход, казусът ще бъде отнесен до Евросъда в Страсбург, категоричен бе той.

Поясни – проблемът не е в това как аз „лично“ съм възприел едно публично изявление. Далеч по-сериозен е – дали един обвинител, номиниран за главен прокурор, вярва в основни принципи на Конституцията на Република България – че всички нейни граждани сме равни през закона, казва Христо Николов.

About De Fakto

Проверете също

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

ВКС с тълкувателно решение за погасителната давност, докато трае изпълнителен процес за вземане по изпълнителни дела

ВКС реши, че погасителната давност не тече, докато трае изпълнителният процес относно вземането по изпълнителни …

Един коментар

  1. Ние, Българите, изгонени от шайката "демократи"

    Успех, Христо, Но знай, че всички те и ВАС и Евросъда са навързани като свински черва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.