Последни новини
Home / Законът / Хитро провален кворум в парламента прати Борисов на магистрала „Хемус“, вместо на парламентарен контрол

Хитро провален кворум в парламента прати Борисов на магистрала „Хемус“, вместо на парламентарен контрол

Defakto.bg

Петъчното заседанието на парламента бе  провалено заради липса на кворум.  В пленарната зала се регистрираха 106 депутати при необходими 121, предаде „Фокус“. При повторния опит депутатите да се  съберат, в зала се оказаха 112 души, поради което председателстващият Емил Христов закри заседанието.  По този начин парламентът се разпусна до 30 октомври, тъй депутатите си и гласуваха две седмици ваканция заради местните  избори.

В програмата на днешното заседание бе включен парламентарен контрол, в който премиерът Бойко Борисов трябваше да отговори на  Корнелия Нинова за   политиката по национална сигурност, свързана с приемането на страната в Шенген.

След провала на заседанието БСП даде брифинг, на който Нинова обвини Борисов, че е наредил на депутатите си да му спестят контрола.

Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, но днес той удари дъното. Нареди на депутатите си да не идват на работа, да провалят кворума, за да не дойде да обясни защо корупцията на неговото правителство провали бъдещето на България в Шенген. Понеже го чух в едно предаване да казва, че бил дошъл и мен ме нямало. Един път се е наложило да ме няма. От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания, всички до един – ето ги, се връщат от министър-председателя с отказ да не отговаря поради некомпетентност“, заяви Нинова,  цитирана от „Фокус“.

В групата на  отсъстващите  са и  депутати от левицата, а в пленарната зала отсъстваше почти цялата група на ДПС и голяма част от депутатите на ГЕРБ.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви,  че петъчният ден е денят на опозицията и тя също носи отговорност за осигуряване на кворум в пленарната зала.

Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания и празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите народни представители в техните региони„, коментира Дариткова.

Още  докато в кулоарите на парламента се спореше кой е провалил заседанието, в 9:50 часа, премиерът Бойко Борисов започна да излъчва на живо във „Фейсбук“ пристигането си на новата отсечка на магистрала „Хемус“, която се открива днес.

На депутатски питания  трябваше да отговарят още министърът на околната среда Нено Димов,  на МВР – Младен Младенов, на културата Боил Банов и на социалното министерство Бисер Петков.

Нено Димов трябваше да обясни за горенето на боклук в ТЕЦ „Бургас“, Младен Маринов – защо не заседава комисията за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, Боил Банов – как правителството гарантира свободата на словото у нас (въпрос на Антон Кутев).  На Бисер Петков е зададен въпрос за провала на програмата за лична мобилност и достъпна среда, по която заради спуснатите от него кратки срокове успяха да подадат документи едва петдесетина души.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.