Последни новини
Home / Законът / Започна есенната национална конференция на българската адвокатура

Започна есенната национална конференция на българската адвокатура

Defakto.bg
Есенната конференция на адвокатите  уважиха председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Анна Александрова, народният представител Емил Димитров, Милка Панчева – зам.-председател Върховен административен съд, Диана Ковачева – Омбудсман на Република България, доц. Тодор Чобанов, д.и.н. – зам.-кмет на Столична община, Цветинка Пашкунова, член на Висшия съдебен съвет. Темите, които сте избрали за днешната конференция, са изключително актуални. Декларирам готовността си и поемам отговорността като омбудсман на републиката да работим заедно и да съдействам при решаването на различни въпроси, поставени от вас. Защото съм убедена, че адвокатурата е важен участник в обществените процеси – това заяви омбудсманът Диана Ковачева.„Като убеден демократ и историк знам, че силна държавност е имало, когато е имало силна адвокатура. Поздравявам адвокатите от цялата страна и вярвам, че има необятни перспективи пред съвместната ни работа. Както и че адвокатската общност може да бъде безценен партньор на българските общини и граждани“, обърна се към присъстващите зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов.

Съвременните предизвикателства при упражняване на адвокатска професия“ – това е мотото на есенната национална конференция на българската адвокатура, която започна днес в София. Конференцията е организирана от Висшия адвокатски съвет, съвместно със Софийска адвокатска колегия. Традиционно в нея участват Висшият адвокатски съвет, Висшият дисциплинарен съд и Висшият контролен съвет, както и председателите и секретарите на адвокатските съвети от цялата страна.

„Много са предизвикателствата, които съвремието изправя пред всички нас. Законодателната динамика и интензитет са само част от тях. Затова умението на адвокатурата да се самоорганизира и развива безспорно заслужава уважение. Убедени сме, че днешната конференция е една от стъпките, които вие правите в тази насока – с тези думи се обърна към аудиторията Милка Панчева, като поздрави участниците в конференцията и от името на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Модераторът на първия панел „Съвременни форми за извънпроцесуално разрешаване на спорове и ролята на адвоката“ Валя Гигова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), представи темите, включени в програмата:

„Арбитражът. Практически проблеми – Силвия Спасова, адвокат, главен асистент в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Медиацията и адвокатурата. Актуални проблеми“ – доц. Таня Градинарова, адвокат.

„Помирителните комисии и адвокатурата“ – Албена Пенова, адвокат и медиатор.

„Задължения на страните по спора преди подаването на исковата молба в английския граждански процес“ – Ивайло Костов, адвокат, главен асистент по гражданско процесуално право в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Италианският опит при извънсъдебно разрешаване на спорове и ролята на адвоката“ – Мария Ганчева, адвокат, член на адвокатска колегия Милано .

Следобедният панел, озаглавен „Съвременни тенденции при упражняването на адвокатска професия“, включва следните теми:

„Адвокатът в дигиталната ера. Отношения на адвоката със съда и с клиента“ – проф. Георги Димитров, адвокат.

„Нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги“ Албена Пискова, адвокат и член на Висшия адвокатски съвет.

„За и против забраната за реклама на дейността на адвоката, сравнителен анализ“ – Стефан Марчев, адвокат.

„Адвокатската професия и правилата за несъвместимост и конкуренция – има ли нужда от промяна“

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев пред студенти и преподаватели от УниБИТ: Няма причина България да не е в Шенген

  „Няма причина да не бъдем приети в Шенген, покрили сме стандартите. Но преекспонирането на …

Мнозинството в парламента окончателно наложи замисъла си за промени в Изборния кодекс

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Изборния кодекс (ИК). Един от най-характерните коледни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.