Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС срещу поголовното „предварително“ отчуждаване на имоти, не видя проблем в „критериите“ за свободно слово

Пленумът на ВАС срещу поголовното „предварително“ отчуждаване на имоти, не видя проблем в „критериите“ за свободно слово

Defakto.bg

Становище по две конституционни дела е приел днес Пленумът на Върховния административен съд, съобщиха оттам.

Едното е по конституционно дело № 8 от 2019 г., образувано в Конституционния съд по искане на президента Румен Радев и е свързано с отчуждаването на имоти. Държавният глава оспори въвеждането на предварително изпълнение на тези решения за обекти с национално значение (различни от стратегическите национални обекти), които се определят включително с решение на Министерския съвет.

Становището на върховните съдии от ВАС е, че в случая е налице противоконституционност.

По конституционно дело № 4 от 2019 г. Пленумът на ВАС е на обратното мнение – няма противоконституционност на разпоредбата на чл. 25з, ал. 2 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), въведена през февруари като част от текстовете в отговор на GDPR.  Делото в КС е по искане на 55 депутати срещу изрично изброените „критерии“, по които ще се преценява балансът между правото на информация и свобода на словото, от една страна, и защитата на личните данни, от друга.

Друго решение е, че по предложение на Георги Чолаков Пленумът е  увеличи на 100% натовареността на председателя на ВАС в петчленните състави, като тя ще е  равномерно разпределена между Първа и Втора колегия.

И още – Пленумът е гласувал промени в правилата за приемане на тълкувателни решения от Общото събрание на съдиите от Първа или Втора колегия на ВАС и от Общото събрание на съдиите от колегиите на Върховния административен съд.

Какво е новото в правилата трябва да стане ясно до дни.

About De Fakto

Проверете също

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Никола Минчев, 34-годишен адвокат, е новият председател на 47-ото Народно събрание

Адвокатът Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ е новият председател на Народното събрание.  Трийсет и четири …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.