Последни новини
Home / Законът / Пленумът на ВАС срещу поголовното “предварително” отчуждаване на имоти, не видя проблем в “критериите” за свободно слово

Пленумът на ВАС срещу поголовното “предварително” отчуждаване на имоти, не видя проблем в “критериите” за свободно слово

Defakto.bg

Становище по две конституционни дела е приел днес Пленумът на Върховния административен съд, съобщиха оттам.

Едното е по конституционно дело № 8 от 2019 г., образувано в Конституционния съд по искане на президента Румен Радев и е свързано с отчуждаването на имоти. Държавният глава оспори въвеждането на предварително изпълнение на тези решения за обекти с национално значение (различни от стратегическите национални обекти), които се определят включително с решение на Министерския съвет.

Становището на върховните съдии от ВАС е, че в случая е налице противоконституционност.

По конституционно дело № 4 от 2019 г. Пленумът на ВАС е на обратното мнение – няма противоконституционност на разпоредбата на чл. 25з, ал. 2 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), въведена през февруари като част от текстовете в отговор на GDPR.  Делото в КС е по искане на 55 депутати срещу изрично изброените “критерии”, по които ще се преценява балансът между правото на информация и свобода на словото, от една страна, и защитата на личните данни, от друга.

Друго решение е, че по предложение на Георги Чолаков Пленумът е  увеличи на 100% натовареността на председателя на ВАС в петчленните състави, като тя ще е  равномерно разпределена между Първа и Втора колегия.

И още – Пленумът е гласувал промени в правилата за приемане на тълкувателни решения от Общото събрание на съдиите от Първа или Втора колегия на ВАС и от Общото събрание на съдиите от колегиите на Върховния административен съд.

Какво е новото в правилата трябва да стане ясно до дни.

About De Fakto

Проверете също

16 въпроса към единствения кандидат за съдебния съвет, включително за служебния мандат в НИП

Общо 16 въпроса са поставени дотук към единствения кандидат за член на ВСС от квотата …

В крайна сметка: Обявен е само конкурс за преместване в районните прокуратури

Прокурорската колегия на ВСС излезе с уточнения за обявените вчера от нея конкурси. Поводът са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.