Последни новини
Home / Законът / Адв.Ивайло Данов: Компетентна и обединена адвокатура може да брани правата и законните интереси на гражданите

Адв.Ивайло Данов: Компетентна и обединена адвокатура може да брани правата и законните интереси на гражданите

Defakto.bg

Националната есенна конференция на българската адвокатура, която се провежда в София, обсъжда теми и проблеми пред съсловието в съвременния свят. Публикуваме встъпителното слово на председателя на Софийската адвокатска Ивайло Данов, в което той се спира на въпросите за  извънсъдебното решаване на споровете и новите тенденции при упражняване на адвокатската професия.

Уважаемиости, скъпи колеги! Националните конференции на адвокатурата са добър повод да се събираме периодично, за да можем заедно с общи усилия да обсъждаме проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени като професионална общност. Обществото и начините на комуникация се развиват безпрецедентно бързо, а с тях и работата на адвоката, професионалното му позициониране и реализация и способите за работа с клиенти. Всичко това поставя нови въпроси пред адвокатурата. Въпроси, за чието решаване е необходим открит дебат помежду ни, в който да участват също така научната общност и институциите.

На днешната конференция ще се засегнат две важни теми, посветени на съвременните проблеми за извънсъдебно разрешаване на спорове и ролята на адвоката, както и за съвременните тенденции при упражняване на адвокатската професия.

Някои от Вас знаят, че освен адвокат, аз съм също така арбитър, медиатор и обучител по медиация. По тази причина въпросите от първия модул на настоящата конференция представляват особен интерес за мен. По повод на арбитража, и преди съм казвал, че адвокатурата винаги е била неразривно свързана с арбитражната дейност. Редица адвокати са и арбитри, а на много адвокати им се е налагало да се занимават с арбитраж неведнъж в кариерата си. Самият аз бях изкушен от арбитража още от първите студентски години в часовете по римско право, четейки Закона на XII-те Таблици. Виждам сериозен потенциал в развитието на арбитража и взаимодействието му с адвокатурата, която много добре осъзнава значението и ползата му за бързината на гражданския оборот и качественото разрешаване на спорове по един щадящ и интелигентен начин.

Още през 2000 г. медиацията ме убеди в своите достойнства, основани на принципа: “печеля – печелиш”.  Медиацията от своя страна има нужда от допълнително популяризиране, като има множество предимства за страни, които имат потенциала сами да разрешат спора си, а също така за съда и за адвокатите. Чрез нея ще се облекчи работата на съда, а спорещите страни ще постигнат много по-удовлетворяващи резултати с много по-малко разходи и в по- кратки срокове. Това със същата сила важи и за нуждата от помирителни комисии и асистирани преговори с участието на адвокати.

Особено важни са и въпросите по втория модул на конференцията за необходимостта от дигитализация в документооборота със съда, проблемите на нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги и адвокатската реклама. В днешно време, информацията е една от най-ценните валути, а в свят залят от информация, яснотата е сила. Нужна ни е ясна пътна карта, по която да поемем и общи решения, около които да се обединим, като интегрираме нови дигитални платформи и процеси в своята работа.

В заключение бих искал да кажа, че силната, компетентна и обединена адвокатура, за да може да изпълнява конституционно вменения си дълг да брани правата и законните интереси на гражданите и на юридическите лица, изисква от нас своевременна и прецизна реакция, както по отношение на законодателството, така и по отношение на обществено-политическия живот, от който всички ние сме част.

От свое име и от името на колегите от Софийския адвокатски съвет, заявявам, че ще положим всички усилия дискусията на конференцията да бъде полезна и успешна. Благодаря за вниманието!

About De Fakto

Проверете също

Съветът на Европа: България трябва да работи още по подобряване на условията в затворите

  Достъпът до медицинско обслужване, до хигиенни консумативи, до съд в делата за жестоко, нечовешко …

Правителството одобри 123,8 млн. лева за избори на 14 ноември в два тура

Със свое постановление правителството одобри план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.