Последни новини
Home / Законът / Адв.Ивайло Данов: Компетентна и обединена адвокатура може да брани правата и законните интереси на гражданите

Адв.Ивайло Данов: Компетентна и обединена адвокатура може да брани правата и законните интереси на гражданите

Defakto.bg

Националната есенна конференция на българската адвокатура, която се провежда в София, обсъжда теми и проблеми пред съсловието в съвременния свят. Публикуваме встъпителното слово на председателя на Софийската адвокатска Ивайло Данов, в което той се спира на въпросите за  извънсъдебното решаване на споровете и новите тенденции при упражняване на адвокатската професия.

Уважаемиости, скъпи колеги! Националните конференции на адвокатурата са добър повод да се събираме периодично, за да можем заедно с общи усилия да обсъждаме проблемите и предизвикателствата, пред които сме изправени като професионална общност. Обществото и начините на комуникация се развиват безпрецедентно бързо, а с тях и работата на адвоката, професионалното му позициониране и реализация и способите за работа с клиенти. Всичко това поставя нови въпроси пред адвокатурата. Въпроси, за чието решаване е необходим открит дебат помежду ни, в който да участват също така научната общност и институциите.

На днешната конференция ще се засегнат две важни теми, посветени на съвременните проблеми за извънсъдебно разрешаване на спорове и ролята на адвоката, както и за съвременните тенденции при упражняване на адвокатската професия.

Някои от Вас знаят, че освен адвокат, аз съм също така арбитър, медиатор и обучител по медиация. По тази причина въпросите от първия модул на настоящата конференция представляват особен интерес за мен. По повод на арбитража, и преди съм казвал, че адвокатурата винаги е била неразривно свързана с арбитражната дейност. Редица адвокати са и арбитри, а на много адвокати им се е налагало да се занимават с арбитраж неведнъж в кариерата си. Самият аз бях изкушен от арбитража още от първите студентски години в часовете по римско право, четейки Закона на XII-те Таблици. Виждам сериозен потенциал в развитието на арбитража и взаимодействието му с адвокатурата, която много добре осъзнава значението и ползата му за бързината на гражданския оборот и качественото разрешаване на спорове по един щадящ и интелигентен начин.

Още през 2000 г. медиацията ме убеди в своите достойнства, основани на принципа: “печеля – печелиш”.  Медиацията от своя страна има нужда от допълнително популяризиране, като има множество предимства за страни, които имат потенциала сами да разрешат спора си, а също така за съда и за адвокатите. Чрез нея ще се облекчи работата на съда, а спорещите страни ще постигнат много по-удовлетворяващи резултати с много по-малко разходи и в по- кратки срокове. Това със същата сила важи и за нуждата от помирителни комисии и асистирани преговори с участието на адвокати.

Особено важни са и въпросите по втория модул на конференцията за необходимостта от дигитализация в документооборота със съда, проблемите на нелоялната конкуренция и електронните платформи за правни услуги и адвокатската реклама. В днешно време, информацията е една от най-ценните валути, а в свят залят от информация, яснотата е сила. Нужна ни е ясна пътна карта, по която да поемем и общи решения, около които да се обединим, като интегрираме нови дигитални платформи и процеси в своята работа.

В заключение бих искал да кажа, че силната, компетентна и обединена адвокатура, за да може да изпълнява конституционно вменения си дълг да брани правата и законните интереси на гражданите и на юридическите лица, изисква от нас своевременна и прецизна реакция, както по отношение на законодателството, така и по отношение на обществено-политическия живот, от който всички ние сме част.

От свое име и от името на колегите от Софийския адвокатски съвет, заявявам, че ще положим всички усилия дискусията на конференцията да бъде полезна и успешна. Благодаря за вниманието!

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.