Последни новини
Home / Законът / Боян Магдалинчев: Обръщението на Лозан Панов е недопустимо! (Допълнена)

Боян Магдалинчев: Обръщението на Лозан Панов е недопустимо! (Допълнена)

Defakto.bg

Опит за „обсъждане“ в Съдийската колегия се провали

Обръщението на председателя на ВКС Лозан Панов е недопустимо! Това обяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред журналисти днес. Коментарът бе направен преди заседанието на Съдийската колегия.

По повод казуса „Полфрийман“ вчера Лозан Панов в безпрецедентно публично обръщение призова съдебния състав на ВКС максимално бързо да се произнесе по искането на главния прокурор за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на чужденеца (за което ред правници са категорични, че е недопустимо), за да се сложи край на беззаконието. Панов призова и вътрешния министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд за предсрочното освобождаване на австралиеца, което му гарантира пълна свобода на придвижване.

Подобно обръщение може да се възприеме като опит да се повлияе на вътрешното убеждение на съдиите, а като председател на ВКС г-н Панове само техен административен ръководител, коментира днес Боян Магдалинчев. Бе категоричен – от 19 септември, когато е излязло определението на САС, до 1 октомври (когато по искането на Цацаров бе образувано дело във ВКС ) Лозан Панов е имал достатъчно време да реагира и да коментира „горещия“ казус, а не пост фактум да обвинява Съдийската колегия за нейните реакции (с две различни по тон и смисъл декларации – б.р.).

Г-н Панов може би трябва да прецени дали иска да остане председател на ВКС или да се заеме с политика, заключи Магдалинчев.

Това е първото изявление на представляващия ВСС по случая „Полфрийман“. Боян Магдалинчев си правеше отвод от обсъжданията му в съдебния съвет и не участваше в гласуването на декларации, тъй като дъщеря му Виолета Магдалинчева е от тримата съдии от САС, постановили условното предсрочно освобождаване на чужденеца.

Сред края на заседанието

След края на заседанието на Съдийската колегия днес Магдалинчев публично постави пред кадровиците въпроса: „Колеги, ще вземем ли някакво отношение към обръщението на председателя на ВКС? Ще направим ли някакво разискване?“

Подобна откритост също е безпрецедентна, особено в досегашните обсъждания „Полфрийман“ – и двете декларации на колегията се появяваха изневиделица, без обсъждания на публичните заседания.

След помането на темата за обръщението му днес Лозан Панов напусна, тъй като ще обсъждат него.

Боян Магдалинчев пък обяви, че сутринта по питане на журналистите е изразил личното си отношение – не може непрекъснато да се хвърля упрек върху ВСС като цяло, че не защитава интересите на магистратите, а по висящ спор да се дава квалификация дали става дума за елементарен от правна гледна точка казус. „Дали е такъв или не, ще прецени съставът на ВКС“, подчерта Магдалинчев. Представяващият ВСС поиска и Панов да каже защо е предпочел да отиде на честване на 30-та годишнина на Общия съд в Люксембург в момент, в който страстите у нас са се нагорещявали след определението за предсрочното освобождаване на австралиеца.

Севдалин Мавров, който също си бе направил отвод по двете декларации за „Полфрийман“ каза: Изцяло не споделям изложението, писмото, както искате го наречете“. Подчерта, че и този път няма да вземе отношение по конкретния казус. Накрая обяви: „Не може един председател на ВКС да говори така, отдавна настояваме да назове имената и зависимостите, аз не се чувствам зависим. Това е обидно за мен, както и за състава, който ще разгледа случая във ВКС“. След което Мавров напусна.

„Това ми прилича на другарски съд“, реагира Атанаска Дишева. „Г-н Магдалинчев, не помня по някаква ваша медийна изява да сме вземали отношение. Позицията е изразена, ако ще вземаме становище против обръщението на председателя на ВКС, трябваше да се подготвим. След края на заседанието демонстративно да правим изявления е обидно за органа, в който работим. А аз лично не се чувствам обидена от обръщението на Лозан Панов“.

Георги Чолаков закри заседанието.

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.