Последни новини
Home / Законът / БХК призовава да се разработи стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта

БХК призовава да се разработи стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта

Defakto.bg

 

Кадри с прояви на расизъм и нацистки поздрави по време на мача между България и Англия (0:6) на “Васил Левски” бяха показани в английска телевизия. На тях се вижда как фенове правят нацистки жестове. 

Българският хелзинкски комитет посреща с дълбоко разочарование, но без изненада грубите расистки прояви по време на мача срещу Англия на 14 октомври 2019 г. от квалификационната фаза за европейския футболен шампионат Евро 2020, се казва в съобщение  до медиите. В него Комитетът настоява за разработване на стратегия срещу расизима, ксенофобията и хомофобията. И  призовава органите на прокуратурата и полицията да ангажират отговорността на лицата, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка.

И още:

Изненада липсва, тъй като подобни прояви не са просто част от ежедневието по българските стадиони. Напротив, в българското общество е добре известен от години проблемът с расистките, хомофобски и неофашистки или неонацистки настроения и движения сред българските футболни агитки. Добре известно е, също така, участието на тези групи в редица събития, несвързани със спорта — от провокации по време на протести, до погроми над уязвими общности на роми, на бежанци и мигранти и на ЛГБТИ хората.

Случилото се вчера е само последна и много видима проява на този проблем. То представлява не просто тежък удар по международната репутация на България, а предупредителен сигнал за растящия и задълбочаващ се проблем с радикализацията сред ултранационалистически, крайно десни групи.

Отговорност за това носи не само цялото ръководство на спорта в България, но и всички институции, които от години неглижират както ангажирането на отговорността на правонарушителите при подобни прояви, така и мерките по превенция на националистическата радикализация.

В светлината на това бихме искали да посочим, че съгласно чл. 4 от Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация, българската държава се е задължила да въздигне в престъпление предоставянето на каквато и да е помощ за расистка дейност, включително финансирането ѝ.

Паралелно с това приетата от българското правителство Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 – 2020 г.) е документ, изцяло фокусиран върху радикализацията и тероризма свързани с ислямисткия радикализъм, която разбира тези опасности като предимно външни, свързани с миграционни потоци и с изповядването на исляма, но по никакъв начин не адресира и дори не споменава националистическия десен екстремизъм.

Този подход на апатия и отричане на проблемите е стройно поддържан от редица правителства през последните две десетилетия и е несъмнено част от факторите, довели до разрастването на проблема.

Ето защо призоваваме за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта, както и мерки за активното въвличане и поемане на ясно определени отговорности в този процес от страна на спортните клубове и клубовете на техните привърженици.

Същевременно много медии разпространиха кадри от вчерашните събития, на които ясно се виждат лицата на част от тези, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка. Предвид това, призоваваме органите на прокуратурата и полицията да предприемат необходимото за установяване на самоличността на тези лица и ангажирането на отговорността им. ♦

 

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.