Последни новини
Home / Законът / БХК призовава да се разработи стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта

БХК призовава да се разработи стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта

Defakto.bg

 

Кадри с прояви на расизъм и нацистки поздрави по време на мача между България и Англия (0:6) на „Васил Левски“ бяха показани в английска телевизия. На тях се вижда как фенове правят нацистки жестове. 

Българският хелзинкски комитет посреща с дълбоко разочарование, но без изненада грубите расистки прояви по време на мача срещу Англия на 14 октомври 2019 г. от квалификационната фаза за европейския футболен шампионат Евро 2020, се казва в съобщение  до медиите. В него Комитетът настоява за разработване на стратегия срещу расизима, ксенофобията и хомофобията. И  призовава органите на прокуратурата и полицията да ангажират отговорността на лицата, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка.

И още:

Изненада липсва, тъй като подобни прояви не са просто част от ежедневието по българските стадиони. Напротив, в българското общество е добре известен от години проблемът с расистките, хомофобски и неофашистки или неонацистки настроения и движения сред българските футболни агитки. Добре известно е, също така, участието на тези групи в редица събития, несвързани със спорта — от провокации по време на протести, до погроми над уязвими общности на роми, на бежанци и мигранти и на ЛГБТИ хората.

Случилото се вчера е само последна и много видима проява на този проблем. То представлява не просто тежък удар по международната репутация на България, а предупредителен сигнал за растящия и задълбочаващ се проблем с радикализацията сред ултранационалистически, крайно десни групи.

Отговорност за това носи не само цялото ръководство на спорта в България, но и всички институции, които от години неглижират както ангажирането на отговорността на правонарушителите при подобни прояви, така и мерките по превенция на националистическата радикализация.

В светлината на това бихме искали да посочим, че съгласно чл. 4 от Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация, българската държава се е задължила да въздигне в престъпление предоставянето на каквато и да е помощ за расистка дейност, включително финансирането ѝ.

Паралелно с това приетата от българското правителство Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 – 2020 г.) е документ, изцяло фокусиран върху радикализацията и тероризма свързани с ислямисткия радикализъм, която разбира тези опасности като предимно външни, свързани с миграционни потоци и с изповядването на исляма, но по никакъв начин не адресира и дори не споменава националистическия десен екстремизъм.

Този подход на апатия и отричане на проблемите е стройно поддържан от редица правителства през последните две десетилетия и е несъмнено част от факторите, довели до разрастването на проблема.

Ето защо призоваваме за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта, както и мерки за активното въвличане и поемане на ясно определени отговорности в този процес от страна на спортните клубове и клубовете на техните привърженици.

Същевременно много медии разпространиха кадри от вчерашните събития, на които ясно се виждат лицата на част от тези, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка. Предвид това, призоваваме органите на прокуратурата и полицията да предприемат необходимото за установяване на самоличността на тези лица и ангажирането на отговорността им. ♦

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.