Последни новини
Home / Законът / И затворникът Будимир Куйович затъна в процедурни хватки и дела

И затворникът Будимир Куйович затъна в процедурни хватки и дела

Defakto.bg

Подобно на (бившия) затворник Джок Полфрийман, и настоящият затворник Будимир Куйович затъна в процедурни хватки и заведени дела покрай изтърпяването на наказанието.

Приликата помежду им е очевидна – и двамата са чужденци, получили солидни присъди за престъпления у нас. Полфрийман бе осъден за убийство на 20 г. затвор, Куйович за наркотрафик на 16 г. зад решетките. Но, докато казусите с австралиеца се завъртяха около неговото предсрочно освобождаване и последвали открития за стари забрани и нови въдворявания в дома в Бусманци, основният проблем при черногореца е къде точно да доизлежи оставащите три години от присъдата и по какви точно правила се определя това.

Името на известния у нас Будимир Куйович отново изплува през септември. Тогава се разбра, че на 29 август затворникът е бил задържан с фалшива шофьорска книжка на автомагистрала „Тракия“, докато се е намирал в законно разрешен отпуск от местата за лишаване от свобода. Някогашният вътрешен министър Румен Петков използва този случай и обвини и.ф. началника на Софийския затвор Десислав Трайков, че неправилно бил пресметнал изтърпяното от черногореца наказание и режимът му неправомерно бил заменен от общ в лек. Трайков отрече да има вина. После стана ясно, че черногорецът е бил в затворническото общежитие в Казичене, а от Министерството на правосъдието уведомиха, че му остават 3 и половина години лишаване от свобода – то ест огромната част от присъдата вече е излежана. В крайна сметка обаче след няма и месец начело на Централния затвор Трайков бе освободен от поста от правосъдния министър Данаил Кирилов, след като преди това бе подал оставка. В момента новият и.ф. началник на Софийския затвор е старши комисар Крум Петров.

След тази септемврийска предистория казусът „Куйович“ се озовава в полето на Темида. Равносметката дотук са две дела в Софийския градски съд и едно в Административен съд – София-град, което обаче бързо е прекратено. Повод и за трите производства е фактът, че със заповед на новия началник на Централния затвор режимът на изтърпяване на остатъка от наказанието на Куйович е заменен от лек на общ, като до съда е отправено и предложение за преместването му от Казичене в затвора. Пътьом това разпореждане предварително е преведено в изпълнение и черногорецът вече е в корпус на Софийския затвор.

Като основание и в трите случая е сочен чл. 64а от Закона за изтърпяване на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Текстът гласи:

Чл. 64а. (Нов – ДВ, бр. 13 от 2017 г., в сила от 07.02.2017 г.) (1) Лишените от свобода, които изтърпяват наказание в затворническо общежитие от открит тип, могат да бъдат премествани в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип, когато:
1. грубо или системно нарушават установения ред;
2. за тях са налице данни за подготвяне на бягство или друго престъпление;
3. системно се отклоняват от работа;
4. влияят отрицателно върху останалите.
(2) Преместването по реда на ал. 1 се извършва от окръжния съд по местоизпълнение на наказанието по предложение на началника на затвора след вземане на становище на лицата по чл. 64, ал. 2.
(3) Окръжният съд се произнася еднолично с определение, което не подлежи на обжалване.
(4) След изготвяне на предложението началникът на затвора може да разпореди преместване на осъдения в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип до произнасянето на съда.

Така едното дело в СГС е образувано по жалба на черногореца срещу заповедта на началника на затвора за замяната на лекия режим с общ. Докладчик по него е съдия Атанас Атанасов, който за последно отложи делото за 17 октомври за разпит на свидетели и получаване на материали от затворническото досие. В това производство трябва да се доказва коя точно опасност е наложила по-строгия режим, като основен мотив вероятно е станалото на магистрала „Тракия“.

Второто дело в СГС е по предложение на началника на Софийския затвор за преместването на Куйович от общежитието в Казичене в самия затвор. Докладчик по него е съдия Мирослава Тодорова. Днес тя спря производството, докато не приключи делото за режима на изтърпяването на наказанието, тъй като именно този въпрос е решаващ при определянето на мястото, където черногорецът ще доизлежи присъдата.

Третото дело в Административен съд – София-град е било по жалба на Куйович срещу заповедта на началника на затвора от 10 септември, с която е разпоредено той да бъде настанен в корпуса на затвора до произнасянето на СГС. На 8 октомври съдия Елица Райковска прекратява делото в АССГ, тъй като компетентен по казуса е Софийският градски съд, а обжалваната в случая заповед има характер на предварително изпълнение и няма основание да се разглежда от друг съд.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.