Последни новини
Home / Законът / Отказаха нови 6 щата за Софийския апелативен съд

Отказаха нови 6 щата за Софийския апелативен съд

Defakto.bg

С 11 на 1 гласа Съдийската колегия отхвърли искането за разкриване на 6 нови щата в Софийския апелативен съд. Несъгласна с мнозинството бе само Даниела Марчева.

Искането е на председателя на САС Даниела Дончева, конкретно за 3 нови съдийски щата в Гражданското отделение и 3 – в Търговското отделение, които са пренатоварени.

А Даниела Марчева изтъкна, че тези съдии в САС имат по 17,66 дела на месец на 1 магистрат срещу малко над 8 за останалите апелативни съдилища.

Кадровиците обаче приеха становището на мнозинството в ресорната комисия по натовареността, че не е налице необходимост от увеличаване на щатната численост на АС – София. В това становище се заявяваше също, че „в рамките на съда съществува възможност за вътрешна оптимизация на незаетите щатни длъжности в Наказателно отделение на САС чрез преразпределение с оглед натовареността на отделенията, като тази възможност е изцяло от правомощията на Общото събрание на съдиите в САС“.

При гласуването във ВСС днес обаче Георги Чолаков обяви, че не е работа на съдебния съвет да дава препоръки как „вътрешно“ да се реши кадровият проблем.

През лятото в комисията по натовареността са разглеждани три варианта. Единият – трима съдии от Военноапелативния съд да бъдат преместени в САС, а свободните 6 щата в Наказателното отделение да се разпределят между Гражданското и Търговското по преценка на Общото събрание. Вторият – да се разкрие процедура за преместване на съдии от апелативните съдилища в Пловдив, Варна и Велико Търново в двете отделения на САС. Третият – да се разкрият поисканите от Даниела Дончева 6 нови щата.

И трите предложения са отхвърлени.

 

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.