Последни новини
Home / Законът / Полфрийман – на крачка от напускане на Центъра в Бусмананци

Полфрийман – на крачка от напускане на Центъра в Бусмананци

Defakto.bg

Австралиецът Джок Полфрийман е възможно да  напусне центъра за временно настаняване в Бусманци още днес.   Двама австралийски дипломати са влезли  в центъра с  папка и документи, съобщи БНР.  Полфрийман  бе освободен условно предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи за самоличност.  Но вече има пасаван от австралийското посолство.

По-рано днес на излизане от президенството премиерът Борисов и вътрешният министър Маринов коментираха освобождаването  на Полфрийман от центъра в Бусманци.

Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, и аз съм съгласен.  Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия – да се съгласявам с него и да не го коментирам„, заяви  пред медиите премиерът Бойко Борисов  по повод безпрецедентното обръщение на шефа на ВКС Лозан Панов, в което той призова съдийския състав да побърза с решението, защото срамът от потъпкването на българските закони е общ.

В момента законът се погазва безогледно и „площадно“, заяви  Лозан Панов.  В подобни  случаи председателят на върховната съдебна инстанция не може да мълчи, категоричен бе той. И призова  министъра  на вътрешните работи да  пусне  освободения от мигрантския център. „Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва“, заяви той.

В ход е процедурата по искане на адвоката на Джок Полфрийман той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов:  „Във вчерашния ден адвокатът на господин Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от дома в Бусманци и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директор на дирекция „Миграция“ дали всички тези условия са изпълнени, и разбира се, когато са изпълнени, ще спазим процедурата„.  По неофициална информация шефът на дирекция „Миграция“ все още не е докладвал и на вътрешния министър, което вероятно би дало начало на тази процедура, съобщи БНР.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Законопроект на ГЕРБ – СДС приключва радикално и „веднъж завинаги“ носталгията по комунизма

  Ще има глоби, ако сградите в България нямат табели, че комунистическият режим е престъпен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.