Последни новини
Home / Законът / Правителството да поиска от Съвета на ЕС план за действие при внезапен миграционен натиск, призова президентът Радев

Правителството да поиска от Съвета на ЕС план за действие при внезапен миграционен натиск, призова президентът Радев

Defakto.bg

 

България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемане на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници. За това призова президентът Румен Радев на среща с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет.

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите. Представителите на службите за сигурност увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията, съобщава пресслужбата на президентството.

България настоява Турция да спре военната операция в Северна Сирия, защото рискът от хуманитарна криза е много голям.

Това стана ясно след провелия се днес Съвет по сигурността към Министерския съвет, по време на който беше обсъдено рязкото изостряне на ситуацията в Сирия.

След края на Съвета по сигурност министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Екатерина Захариева информираха президента Румен Радев за резултатите от днешното заседание.  Бориов е категоричен, че военната операция на Турция в Сирия трябва да спре, защото рискът от хуманитарна криза е много голям. Вече набелязаните мерки по границата ни работят идеално и няма промяна в ситуацията спрямо началото на конфликта между Турция и Сирия, каза той.

„Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно“.

По отношение на налагането на санкции срещу Турция, Борисов отчете, че страната ни ще претърпи загуби в милиарди левове от налагането на такива. Затова той се надява дипломацията да даде резултат:

„Ние имаме над 5 млрд. долара стокооборот с Турция и са наши съседи, така че за операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза. Ние със санкциите с Русия хем къде, къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди, така че надявам се дипломацията и обединените усилия на всички да дадат резултат“.

Борисов беше питан и за направено изказване от външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, който благодари от Азербайджан на Борисов за това, че „България подкрепя военната операция на Турция“. Борисов отрече да е правил подобни изказвания.

 

About De Fakto

Проверете също

Становище по НПК: САК остро възразява срещу отнемането на права от обвиняемия при задържане под стража

Съдът предоставя на обвиняемия и неговия защитник възможност да се запознаят с доказателствата, въз основа …

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.