Последни новини
Home / Законът / ВАС категорично: Кандидат за местния вот не може да е и член на изборна комисия, макар и в друга община

ВАС категорично: Кандидат за местния вот не може да е и член на изборна комисия, макар и в друга община

Defakto.bg

Върховният административен съд отхвърли две жалби срещу решения на ЦИК за прекратени правомощия на членове на ОИК в общините Димово и Макреш поради установена несъвместимост. И в двата случая лицата са били едновременно членове на ОИК (община  Димово и община Макреш) и кандидати за общински съветници в съседни общини, съобщиха от съда.

Любопитното е, че подобно „съвместяване“, според справка на ЦИК, е установено в 94 случая в цялата страна.

Двете решения на ВАС са постановени от Галина Матейска, Тодор Петков и Светослав Славов.

В едното дело върховните съдии отсъждат по казус с прекратени пълномощия на секретар на ОИК – Димово, област Видин, който е бил регистриран и като кандидат за общински съветник от „Зелените“ в град Видин. В жалбата си срещу решението на ЦИК той заявява, че забраните в Изборния кодекс са били тълкувани разширително и няма изрично вето за съвместяване на учостие в изборна комисия в едно населено място и участие в местния вот като кандидат за общинар в друго населено място.

Вторият казус е със зам.-председател на ОИК в Макреш, област Видин, също регистриран листите за общински съветници във Видин, от ДПС.

Съдът е категоричен: съвместяването на две качества – член на изборна комисия и кандидат във вота е недопустимо, независимо дали става дума за една и съща или различни общини. Ветото важи за всички общини на територията на цялата страна.

Съгласно чл. 81 от Изборния кодекс за членовете на ОИК се прилагат ограниченията по чл. 66, ал. 1, т. 1. от Изборния кодекс, който предвижда, че „докато заема длъжността си, член на избирателна комисия не може да бъде   „кандидат, …за съответен вид избор.“ В конкретния случай изборите са за „общински съветници и кметове“, тоест, така наречените местни избори. Въпреки, че се избират органи на местното самоуправление и местната администрация, изборите се произвеждат едновременно в цялата страна, на национално ниво на датата 27 октомври 2019 година. Затова използваният от законодателя израз „съответния вид избор“ се отнася за всички общини на територията на страната. Не е използван изразът „съответната“ или „същата“ община.

Съгласно чл. 3, ал. 3 от Изборния кодекс „едно лице не може да участва в повече от едно качество в един вид избор – кандидат, наблюдател, застъпник, представител на партия, коалиция или инициативен комитет, член на избирателна комисия, анкетьор, придружител и друго подобно“, заявява ВАС.

Решенията са окончателни.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществува заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.