Последни новини
Home / Законът / Десет членове на Съдийската колегия обвиниха Лозан Панов във „всяване на страх и подчинение“, искат да понесе отговорност

Десет членове на Съдийската колегия обвиниха Лозан Панов във „всяване на страх и подчинение“, искат да понесе отговорност

Defakto.bg

След като вчера представляващият ВСС Боян Магдалинчев обяви за недопустимо обръщението на Лозан Панов по случая „Полфрийман“, а опитът му за публичен дебат в Съдийската колегия приключи със закриване на заседанието, днес от ВСС разпространиха позиция на 10 кадровици.

В нея членовете на Съдийската колегия (които са общо 14) освен че осъждат изявлението на Панов, заявяват, че той е демонстрирал „всяване на страх и подчинение“ у върховните съдии и го призовават „да поеме своята отговорност за  грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест“.

Това на практика е призив за оставка на председателя на ВКС.

Конституцията и Законът за съдебната власт предвиждат и предсрочно освобождаване на „тримата големи“ при тежки нарушения на служебните задължения и накърняване на престижа на съдебната власт, като процедурата е същата, като при избора им. Заявка за „импийчмънт“ – засега – няма.

Подписите си под позицията са сложили Боян Магдалинчев, Боян Новански, Боряна Димитрова, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Стефан Гроздев, Вероника Имова, Георги Чолаков.

Не са се подписали Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Кога е обсъдена позицията, както и в предни случаи, остава неизвестно. Факт е, че вчера неприемане на обръщението на Лозан Панов изказаха само двама – Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров, които си правят отводи при обсъждането на случая „Полфлрийман“. Факт е и че в несъстоялия се публичен дебат на колегията Атанаска Дишева заяви, че няма да участва в „другарски съд“.

Факт е и трето – за първи път мнозинството кадровици реагират така остро при оценена от тях като „намеса“ на председател на съд в делата на съдиите. А такива поводи имаше много.

Де факто публикува позицията на 10-те от Съдийската колегия така, както публикувахме и обръщението на Лозан Панов.

Позиция на членове на Съдийската колегия по повод обръщението на председателя на ВКС

Намираме за недопустимо обръщението на председателя на ВКС към съдебния състав по висящото пред ВКС дело на австралийския глражданин Джок Полфрийман.

Считаме, че ангажирането на съдебната институция и ползването е като трибуна за изразяване на лично мнение е недопустимо от председател на който и да е съд, още повече от Председателя на Върховния касационен съд.

Призиви и внушения по висящ пред съд спор нарушават независимостта на българските съдии, Конституцията и законите на страната, както и етичните норми, действащи за тях.

Обръщението на председателя на ВКС към поименно посочените съдии от състава на съда, на които е възложено разглеждането на делото, е безпрецедентна и откровена намеса в тяхната работа. Особено фрапиращо е неприкритото му изявление за бърз и желан изход от делото, което съставлява недопустим опит за влияние.

Призивът към съдиите е направен чрез обръщение, публикувано на официалната страница на съда. Едва ли това е акт на уважение или нормална комуникация между председател на съд и колегите му.

….

Обръщението сочи сериозен дефицит у автора му на усещане за „прекрачванена границата“ на законността и етичните норми, важащи за българските магистрати. Опитът за влияние над състава и публично демонстрираното недоверие в професионализма на върховните съдии или поне в този на поименно посочените, е недопустим акт на Председателя на ВКС. Още по-недопустимо е Председателят да не знае, че висящи дела не се коментират.

Да се правят внушения за „беззакония и произвол“, когато казусът е висящ пред съда и предстои произнасяне по него, е тотална загуба на „професионалното достойнство на тогата“ точно в онези моменти, когато Председателят на ВКС би следвало да е облечен в нея и да „отстоява законността“ без страх.

Случаят „Джок Полфрийман“ не е първият, по който към мърховната инстанция на Република България е отправено искане, което е „елементарно от правна гледна точка“ (според терминологията на г-н Панов от обръщението), но е първото, по което Председателят на ВКС се произнася преди състава.

С обръщението си, поставено на интернет страницата на ВКС, Председателят му не само напусна пределите на закона и етичните норми, но демонстрира всички онези подходи за всяване на страх и подчинение, които в ред свои речи публично заклеймява.

Призоваваме Председателя на ВКС също да поеме своята отговорност от грубото потъпкване на българските закони, професионалния дълг и чест.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Един коментар

  1. Мануела Тошева

    Много лесно е да се поиска отстраняване на предс. на ВКС, но защо ВСС потули жалбите ми против Весислава Иванова, която в 13 с-в в СРС оправда мним инвалид с няколко ЕГН според документи, който беше подставено лице – фигурант на жилищната мафия?
    Защо същата като съдия в СГС потвърди оправдаването на адвокатът разгласил ФАЛШИВА петорна СПЕ и възложи 1500 лв. с пълномощно и за друго дело, които при ЧСИ Неделчо Митев станаха над 3000, а неверните данни бяха прикрити?
    Защо Весислава не ми подписа ордер за 25 лв. като вещо лице в 13 с-в в СРС и после се правеше на забравила, че съм работила в състава й?
    Протежираните все някога грешат и следва да носят отговорността си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.