Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС напомни на главния прокурор: Чакам обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев и присъдите по тях

Председателят на ВКС напомни на главния прокурор: Чакам обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев и присъдите по тях

Defakto.bg

Сотир Цацаров, заместникът му и шефовете на спецслужбите  са във Вашингтон на срещи с ФБР и Съвета за сигурност към Белия дом

С наближаващия избор на нов главен прокурор ситуацията все повече се нажежава, включително  с „околни“ сюжети.

Съвсем по темата обаче днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е изпратил напомнително писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, че още чака за запознаване обвинителни актове, изготвени от кандидата Иван Гешев. Това съобщиха от ВКС.

На 2 октомври Панов поиска информация не само за количеството, но и за качеството на актовете на номинирания за нов главен прокурор обвинител, включително и за влезлите в сила присъди по тях. От днешното му писмо се разбира, че отговор на тези запитвания не е получен. А време много не остана – вотът във ВСС, чийто член по право е и председателят на Върховния касационен съд, е на 24 октомври.

По този повод в писмото си до Цацаров от 16 октомври, днес, Панов заявява:

„Като председател на Върховния касационен съд – член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), с писмо с изх. № 1146/02.10.2019 г. посочих необходимостта от запознаване не само с общите количествени резултати от дейността на кандидата за главен прокурор, но и с конкретните прокурорски актове, изготвени от него, за да бъдат преценени познанията му в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика и т. н. Подобни данни липсват в Доклада на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата. Няма яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове.

До момента не съм получил отговор на посочено писмо, а както подчертах в него, информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата, което да даде възможност за обективна преценка на неговите професионални и делови качества, нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му.“

Миналата сряда въпросът бе в дневния ред на Прокурорската колегия на ВСС, която пък реши, че Панов трябва да получи отговор не от Цацаров, а от прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). А КАК ще му препрати своя доклад за професионалните качества на Иван Гешев и отличната атестация за работата му. В които отговори на зададените въпроси няма.

На визита в САЩ

Интересно е обаче кога днешното писмо ще стигне до адресата си, след като главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев от 14 до 17 октомври са на посещение в САЩ, където се срещат с ФБР, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и „други правоохранителни органи“ във Вашингтон, както информира преди малко прокурорският пресцентър.

Съобщението на прокуратурата:

„Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

В работната програма са включени срещи във Федералното бюро за разследване, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон.

Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност“.

About De Fakto

Проверете също

КПКОНПИ към министър Йорданова: Повторението на кухи фрази прикрива липсата на капацитет и реални закони

„Повторението на едни и същи кухи фрази в публичното пространство от министъра на правосъдието и …

Надежда Йорданова към прокуратурата: Какво става с „кюлчетата и банкнотите“ и автентичността на записите?  

  Очаквам на 8 февруари решението на Конституционния съд по въпроса  дали правосъдният министър може …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.