Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВКС напомни на главния прокурор: Чакам обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев и присъдите по тях

Председателят на ВКС напомни на главния прокурор: Чакам обвинителните актове, изготвени от Иван Гешев и присъдите по тях

Defakto.bg

Сотир Цацаров, заместникът му и шефовете на спецслужбите  са във Вашингтон на срещи с ФБР и Съвета за сигурност към Белия дом

С наближаващия избор на нов главен прокурор ситуацията все повече се нажежава, включително  с „околни“ сюжети.

Съвсем по темата обаче днес председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е изпратил напомнително писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, че още чака за запознаване обвинителни актове, изготвени от кандидата Иван Гешев. Това съобщиха от ВКС.

На 2 октомври Панов поиска информация не само за количеството, но и за качеството на актовете на номинирания за нов главен прокурор обвинител, включително и за влезлите в сила присъди по тях. От днешното му писмо се разбира, че отговор на тези запитвания не е получен. А време много не остана – вотът във ВСС, чийто член по право е и председателят на Върховния касационен съд, е на 24 октомври.

По този повод в писмото си до Цацаров от 16 октомври, днес, Панов заявява:

„Като председател на Върховния касационен съд – член по право на Висшия съдебен съвет (ВСС), с писмо с изх. № 1146/02.10.2019 г. посочих необходимостта от запознаване не само с общите количествени резултати от дейността на кандидата за главен прокурор, но и с конкретните прокурорски актове, изготвени от него, за да бъдат преценени познанията му в областта на наказателното право и процес; способността за идентификация на подлежащите на доказване съществени факти по съответното дело; умението за подбор на релевантните доказателствени материали; умението за правилна квалификация на значимите факти и законосъобразно определяне на приложимия закон; познаването на съдебната практика и т. н. Подобни данни липсват в Доклада на Комисията по атестирането и конкурсите при Прокурорската колегия на ВСС по чл. 173, ал. 9 от ЗСВ относно професионалните качества на кандидата. Няма яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове, поставени по внесени от кандидата обвинителни актове.

До момента не съм получил отговор на посочено писмо, а както подчертах в него, информираният вот в процедурата за избор на главен прокурор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата, което да даде възможност за обективна преценка на неговите професионални и делови качества, нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му.“

Миналата сряда въпросът бе в дневния ред на Прокурорската колегия на ВСС, която пък реши, че Панов трябва да получи отговор не от Цацаров, а от прокурорската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК). А КАК ще му препрати своя доклад за професионалните качества на Иван Гешев и отличната атестация за работата му. В които отговори на зададените въпроси няма.

На визита в САЩ

Интересно е обаче кога днешното писмо ще стигне до адресата си, след като главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев от 14 до 17 октомври са на посещение в САЩ, където се срещат с ФБР, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и „други правоохранителни органи“ във Вашингтон, както информира преди малко прокурорският пресцентър.

Съобщението на прокуратурата:

„Главният прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев са на посещение в САЩ. Визитата е по покана на американската страна за периода 14-17 октомври 2019 г. В посещението, освен главният прокурор и заместник-главният прокурор, участват още председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев, председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и изпълняващият длъжността директор на Служба „Военна информация“ Велко Атанасов.

В работната програма са включени срещи във Федералното бюро за разследване, Съвета за национална сигурност към Белия дом, както и в други правоохранителни органи във Вашингтон.

Основна тема на разговорите е сътрудничеството между правоохранителните органи на САЩ и България, обменът на информация, противодействието на корупцията и организираната престъпност, прането на пари, както и действията в защита на националната сигурност“.

About De Fakto

Проверете също

На 2 април изборите ще бъдат охранявани от над 15 000 полицаи, за нарушения на закона глобите са от 1000 до 10 000 лв.

 Изборите ще бъдат прекъсвани  единствено,  ако има предмет, който отговаря на характеристиките на взривно устройство. …

От седмицата: За недекларирани данъци от 1,7 млн лв. НАП е запорирала имоти на бащата на манекенката от „Барселонагейт“

Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките на Георги Йовчев –  баща …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three + two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.