Последни новини
Home / Законът / Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Defakto.bg
Шефът на Националното следствие Борислав Сарафов представлява България на форума в Измир

В турския град Измир се открива първият „Работен форум на Главните прокурори на Балканските държави“,  на койото се събират главните обвинители на държавите от региона. Целта е да се постави начало на ползотворно и перспективно сътрудничество между правоприлагащите органи, които имат основна роля в опазване на стабилността и сигурността на полуострова, съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

На форума българската прокуратура е представена  Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. Присъства и  завеждащият отдел „Международен“ във ВКП  Цветомир Йосифов. Главният прокурор Сотир Цацаров е на служебно посещение в Съединените щати.

Събитието е по инициатива на  главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа.

Създаването на работен форум на обвинителите от балканските държави се обуславя от необходимостта за ефективно противодействие на съвременните рискове пред сигурността като транснационалната престъпност и в частност нелегалната търговия на наркотици, оръжия и трафика на хора.   Действията на организираните криминални групи  вече лесно прехвърлят националните граници и излагат на риск стабилността на целия регион, а това налага обединяване на усилията и безусловен ангажимент на компетентните институции на национално, регионално и международно ниво, се казва в съобщението.

       По време на форума ще бъдат обсъдени по-тясното сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, както и общата рамка и условия за взаимодействие.  Форматът предвижда още регулярни срещи и обмен на добри практики в превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Единственият кандидат за ВСС се зарече да брани независимостта, призивите за бойкот на избора ще имат обратен ефект

Общо четири въпроса отправиха прокурори към Евгени Иванов Единственият кандидат за член на Прокурорската колегия …

Иван Гешев лаконично към Общото събрание: Да изберем във ВСС човек, който да отстоява нашите интереси и независимост (допълнена)

Главният прокурор отказа да отговаря на въпроси на журналисти – не било пресконференция С час …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.