Последни новини
Home / Законът / Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Defakto.bg
Шефът на Националното следствие Борислав Сарафов представлява България на форума в Измир

В турския град Измир се открива първият „Работен форум на Главните прокурори на Балканските държави“,  на койото се събират главните обвинители на държавите от региона. Целта е да се постави начало на ползотворно и перспективно сътрудничество между правоприлагащите органи, които имат основна роля в опазване на стабилността и сигурността на полуострова, съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

На форума българската прокуратура е представена  Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. Присъства и  завеждащият отдел „Международен“ във ВКП  Цветомир Йосифов. Главният прокурор Сотир Цацаров е на служебно посещение в Съединените щати.

Събитието е по инициатива на  главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа.

Създаването на работен форум на обвинителите от балканските държави се обуславя от необходимостта за ефективно противодействие на съвременните рискове пред сигурността като транснационалната престъпност и в частност нелегалната търговия на наркотици, оръжия и трафика на хора.   Действията на организираните криминални групи  вече лесно прехвърлят националните граници и излагат на риск стабилността на целия регион, а това налага обединяване на усилията и безусловен ангажимент на компетентните институции на национално, регионално и международно ниво, се казва в съобщението.

       По време на форума ще бъдат обсъдени по-тясното сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, както и общата рамка и условия за взаимодействие.  Форматът предвижда още регулярни срещи и обмен на добри практики в превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност.

About De Fakto

Проверете също

Румен Радев пред Мониторинговата група: ЕС трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията в България

Държавният глава проведе среща с представители на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи …

Гешев и Рашков поотделно се срещнаха с Мониторинговата група на ЕП за върховенството на закона у нас

“Мониторинговата група не е разследващ орган, нашата цел е да съберем информация и да предизвикаме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.