Последни новини
Home / Законът / Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Главните прокурори от Балканския регион се събраха на работна среща в Измир

Defakto.bg
Шефът на Националното следствие Борислав Сарафов представлява България на форума в Измир

В турския град Измир се открива първият „Работен форум на Главните прокурори на Балканските държави“,  на койото се събират главните обвинители на държавите от региона. Целта е да се постави начало на ползотворно и перспективно сътрудничество между правоприлагащите органи, които имат основна роля в опазване на стабилността и сигурността на полуострова, съобщава пресцентърът на държавното обвинение.

На форума българската прокуратура е представена  Борислав Сарафов – заместник на главния прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба. Присъства и  завеждащият отдел „Международен“ във ВКП  Цветомир Йосифов. Главният прокурор Сотир Цацаров е на служебно посещение в Съединените щати.

Събитието е по инициатива на  главните прокурори на България Сотир Цацаров и на Турция Мехмет Акарджа.

Създаването на работен форум на обвинителите от балканските държави се обуславя от необходимостта за ефективно противодействие на съвременните рискове пред сигурността като транснационалната престъпност и в частност нелегалната търговия на наркотици, оръжия и трафика на хора.   Действията на организираните криминални групи  вече лесно прехвърлят националните граници и излагат на риск стабилността на целия регион, а това налага обединяване на усилията и безусловен ангажимент на компетентните институции на национално, регионално и международно ниво, се казва в съобщението.

       По време на форума ще бъдат обсъдени по-тясното сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, както и общата рамка и условия за взаимодействие.  Форматът предвижда още регулярни срещи и обмен на добри практики в превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност.

About De Fakto

Проверете също

По искане на двама правосъдни министри: ВСС пак ще мъдрува уронвал ли е Иван Гешев престижа на съдебната власт

Почти година от първия опит за отстраняване на  главния прокурор Иван Гешев,  Пленумът на Висшият …

Съдът в Страсбург отново осъди България за неефективно разследване на сексуално насилие над дете

  Въпреки че извършителите са посочени от пострадалото дете, прокурорът решава да спре досъдебното производство, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.