Последни новини
Home / Законът / Съдът окончателно отмени заповедта за по-тежък режим на затворника Куйович

Съдът окончателно отмени заповедта за по-тежък режим на затворника Куйович

Defakto.bg

Развоят предстои

Софийският градски съд отмени заповедта на началника на Софийския затвор, с която режимът на изтърпяване на наказанието на Будимир Куйович се променя от “лек” на “общ”. Решението на съдия Атанас Атанасов е окончателно, по закон.

В предните дни Де факто описа сагата “Куйович”, започнала да наподобява тази на Полфрийман.

Приключилото днес дело в СГС бе основно по поредицата производства, възникнали след като осъденият на 16 г. лишаване от свобода черногорец е бил заловен този август на магистрала “Тракия” с фалшива шофьорска книжка. А след проверката, заради превишена скорост, се оказало, че той е в законен отпуск от затвора. Драмата – дотук – доведе до оставка на и.ф. началника на Централния затвор Десислав Трайков и замяната му с Крум Петров. И още до преместването на чужденеца Куйович, който има да доизлежава 3 г. от присъдата от общежитието в Казичене, в корпус на Софийския затвор, без да се чака решение на съда.

Един човек, включително лишен от свобода, не може да бъде наказван два пъти за едно и също нещо, категоричен е съдия Атанасов от СГС. И сочи, че заради “инцидента” на магистрала “Тракия” Куйович вече е бил санкциониран от началника на затвора с 3 месеца лишаване от отпуск. Нещо повече – случаят не попада в каталога от дисциплинарни нарушения, за които се полага замяна режима по закон. Защото друго, освен въпросния “инцидент” не се сочи от затворническата администрация.

Какво ще стане оттук нататък? Решението на съдия Атанасов от СГС ще бъде изпратено на съдия Мирослава Тодорова от СГС, която спря делото по жалба на самия Куйович срещу преместването му от Казичене в Централния затвор. А, след като “основната” заповед е незаконна, оценката за последващите действия е очевидна.

Теглим ли чертата – пореден “скандал” със затворник, без вникване в същността на станалото, роди гръмовни последици. А за това се плаща – за жалост не от конкретните управници, автори на установените незаконности, а от данъкоплатците – всички нас.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за делегирани прокурори

Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за …

Радев на Шипка: Историята е вдъхновение, но никой народ не може да лежи на лаврите на мъртвите си герои

Президентът: Вярвали ли сте, че ще ви забранят да сте на Шипка?! Хиляди хора изкачиха …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.