Последни новини
Home / Законът / Даниела Машева, ВСС: Гешев ще прецени дали да отговаря писмено или устно на поставените му въпроси

Даниела Машева, ВСС: Гешев ще прецени дали да отговаря писмено или устно на поставените му въпроси

Defakto.bg

 91 становища с позиции и въпроси за кандидатурата на зам. главния прокурор за поста  главен, са изпратени във ВСС

Общо 91 са писмата, съдържащи становища, позиции и въпроси към единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, чието изслушване ще бъде на 24-и октомври. 73 от становищата са в негова подкрепа, а в 12 от тях се изразява несъгласие с кандидатурата му.   В останалите се съдържат само въпроси.  Това е посочено в  съобщение на Висшия съдебен съвет.

Как на 24 октомври ще протече процедурата по изслушване на кандидата за главен прокурор, обяви пред БНР  Даниела Машева, говорител на Прокурорската колегия във ВСС. „Изслушването ще започне с представяне на позиция на кандидата, с представяне на докладите на комисиите по професионална етика и по атестиране и конкурсите към Прокурорската колегия, след което вече ще се пристъпи към представяне на обобщените въпроси от председателстващия заседанието.  След това ще се даде възможност на г-н Гешев да отговаря на тези въпроси“, заяви тя.

От думите й стана  ясно, че  кандидатът Гешев “ може да даде предварително и писмени отговори“, а преценката на кои въпроси би отговорил  „предварително писмено“ е изцяло негова, заяви Машева.  Софийският адвокатски съвет, след като постави 20 въпроса  на претендента за поста, вчера изрично настоя отговорите му да бъдат публични, защото това е в интерес на  обществото и цялото юридическо съсловие.

След  препитването на кандидата  ще се пристъпи  към дебат, а след него – ще бъде гласувана  кандидатурата, добави Даниела Машева.  „Гласуването трябва да стане в същия ден. Надяваме се още в четвъртък, в късния следобед да знаем дали има избран главен прокурор“, каза още тя.

В 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа към кандидатурата на Иван Гешев – заместник на главния прокурор при ВКП, и/или е отправен призив за провеждане на процедурата в съответствие със закона и без поддаване на опити за вмешателство.  В 12 становища е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура.

Писмени въпроси към кандидата са предоставени от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“, Български институт за правни инициативи, адв. Адела Качаунова – директор на Правната програма на Български хелзинкски комитет, Управителен съвет на Камарата на следователите в България, Гражданско сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки“, Въпроси от Фондация „Антикорупционен фонд“ и Фондация „Институт за пазарна икономика“, Софийски адвокатски съвет и Фондация „Български адвокати за правата на човека“.

Кандидатът за главен прокурор е депозирал писмо до членовете на Висшия съдебен съвет, в което представя своята позиция във връзка със „Становище и въпроси“ от сдружение „Боец – България Обединена с Една Цел“.

Отговорът на кандидата за разследването „Недосегаемите“

Както Де факто писа, Гражданско сдружение „Боец“ постави ред въпроси, свързани с разследване срещу група за данъчни измами и пране на пари, ощетила хазната с 1,2 милиона лева, известна като групата на „Недосегаемите“.  Проследавяше се ходът на разследването, по което е работил прокурор Иван Гешев, разделянето на производството на две – за организирана престъпна група и срещу конкретни лица за данъчни престъпления, както и финалът – една ефективна присъда от 2 г. и 4 условни за участие в ОПГ след постигнато споразумение с прокуратурата по първото дело. И прекратяване на второто. От „Боец“ се интересуваха за причините, довели до безславния край.

В отговора си кандидатът за главен прокурор прави подробни коментари на правната грамотност на питащите го, сочи, че по въпросното разследване е работил известният следовател Бойко Атанасов, заключава, че от „Боец“ били заблудени.

По същество обаче изложените в запитването факти се потвърждават. Производството наистина е разделено, като обвиненията за ОПГ остават в едно дело, а прането на пари и данъчните измами в друго.

През 2011 г. делото за организираната група е приключило след споразумение с пет присъди – 1 ефективна и 4 условни. А прокурор Иван Гешев заявява, че, доколкото му е известно, това е първото, приключило с влязъл в сила съдебен акт с наложено наказание срещу организирана група, работила против данъчната система.

Второто дело е прекратено.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.