Последни новини
Home / Законът / Дело за клевета срещу Иван Гешев не тръгва, съдът иска ЕГН-то и адреса на зам.-главния прокурор

Дело за клевета срещу Иван Гешев не тръгва, съдът иска ЕГН-то и адреса на зам.-главния прокурор

Defakto.bg

Внесената в Софийския районен съд тъжба за обида и клевета срещу зам.-главния прокурор Иван Гешев е оставена без движение. Една от причините е, че подалият я ромски активист Христо Николов не е посочил ЕГН-то и настоящия адрес на отговорния обвинител.

В края на юли, след като Комисията за защита от дискриминация отхвърли жалбата на Николов срещу Гешев заради изявлението му „и циганите правят така по дела„, ромският активист инициира ново производство – този път за търсене на наказателна отговорност на зам.-главния прокурор заради тези му думи. Наказателните дела за обида и клевета са от частен характер и се образуват по тъжба на пострадалия.

С разпореждане сега съдията докладчик от СРС Мила Лазарова установява, че не са налице условията за насрочване на НЧХД по тъжбата на Христо Николов срещу Иван Гешев, тъй като тя не отговаря на чл. 81 НПК.

В разпореждането си съдия Лазарова заявява, че законът изисква в тъжбата да се посочат пълни данни за лицето, срещу когото се подава, както и за обстоятелствата на престъплението.

И установява: в подадената от Николов тъжба липсват пълни и точни данни на лицето, срещу когото е тя. Нужно е да се индивидуализира субектът на търсене на наказателна отговорност, тъй като делата от частен характер предполагат активност в тази насока от тъжителя, то същият следва да посочи с писмена молба с препис кое е лицето, срещу което подава тъжбата. В случай на невъзможност да посочи пълни и точни данни и ЕГН, може да поиска от съда да му бъде издадено съдебно удостоверение, чрез което да се снабди с нужната информация.

На следващо място трябва да посочи кога, къде и какво твърди да е извършено, от кого твърди да е извършено и как е узнал за осъщественото. Както и какъв счита, че е резултатът от осъщественото, като въведе съответно описание на претърпяната от него промяна в емоционалното и здравословното му състояние. Нужно е да се опише и точно какво обезщетевние претендира и от кого.

Жалбоподателят Христо Николов

Пред Де факто Христо Николов заяви, че ще изпълни дадените му указания. Но беше много изненадан, че от него като гражданин се иска да установява лични данни на публична личност като зам.-главния прокурор и чувствителна лична информация като ЕГН-то на Иван Гешев. Още повече, че зам.-главният прокурор с тези имена е само един и е посочен неговият служебен адрес в Съдебната палата в София.

Напомняме какво заявяваше Николов в тъжбата до Софийския районен съд:

„Почувствах се лично засегнат от тези думи на лицето Иван Стоименов Гешев, изречени в качеството му на Заместник Главен Прокурор, тъй като същите съдържат обидни и клеветнически твърдения по отношение на всички роми в Република България. Господин съдия, клеветата е разгласяване на факти и обстоятелства, които са неистински и позорни. Това именно изпълва съдържанието на обективните признаци от състава на престъплението….

В случая заместник главният прокурор Иван Гешев разгласява публично клеветнически твърдения, приравнявайки всички роми към извършителите на престъпления в страната….

Почувствах се лично засегнат от това твърдение, защото аз не съм криминално проявен, имам чисто съдебно минало, за което представян валидно свидетелство за съдимост и не мога да приема, че само защото съм ром по произход на мен се гледа като на престъпник. В крайна сметка аз съм преди всичко български гражданин и като такъв съм равен пред закона с всички български граждани и имам същите права и задължения като останалите български граждани, дори и с Иван Стоименов Гешев, независимо от неговото служебна положение или поне така предвижда законът….

Твърденията са и неверни,  тъй като не всички роми са подсъдими, привлечени към наказателна отговорност или извършители на престъпления и не всички се отказват от дадените показания пред съответните институции и това е обективно състояние, добре известно на заместник главния прокурор Иван Стоименов Гешев. Предвид изложеното Ви моля, да образувате наказателно производство срещу Иван Стоименов Гешев за това, че: На 17.04.2019г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите в качеството си на длъжностно лице заемащ длъжност Заместник Главен Прокурор по повод изпълнение на служба извършва коментар на присъдите наложени от съда на подсъдимите лица по делото Иванчева като по време на тези коментари посредством изявлението „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово….“ ми нанесе публична обида изразяваща се в това, че употреби обидната за ромската общност в Република България квалификация ЦИГАНИН въпреки приетите от ООН и ЕС резолюции приемливото и официално наименование на етноса към когото се числя да бъде „РОМИ“, с което е осъществил състав на престъпление по чл. 148 ал.1т. 1 и т.4 вр. чл.146 ал.1 от НК На 17.04.2019г. в сутрешния блок на БНТ в предаване „Тема с продължение – Между арестите и скандалите в качеството си на длъжностно лице заемащ длъжност Заместник Главен Прокурор по повод изпълнение на служба извършва коментар на присъдите наложени от съда на подсъдимите лица по делото Иванчева като по време на тези коментари посредством изявлението „Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правят и циганите. Това е масово….“ разгласява позорни обстоятелства включително и за мен като част от ромската общност в Република България изразяваща се в това, че посредством това изказване приравнява всички роми включително и мен към извършителите на престъпления след като знае, че не всички роми са извършители на престъпления и не всички имат процесуалното поведение на коментирания от Иван Стоименов Гешев подсъдим Дюлгеров с което е осъществил състав на престъпление по чл. 147 ал.1 пр.1 от НК“.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Силно се надявам, че приетия механизъм за контрол на гл.прокурор не е маскарад в парламента

  Парламентът много трудно ще навакса за 3 дни пропилените 3 месеца за осъществяването на …

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.