Последни новини
Home / Без категория / Почина големият юрист и човек проф. Александър Янков

Почина големият юрист и човек проф. Александър Янков

Defakto.bg

На 95-годишна възраст почина големият българският юрист, общественик и дипломат чл. кор. проф. Александър Янков. Погребението ще бъде в неделя от 12.00 часа в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, съобщиха негови близки.

Професор Янков е роден  22 юни 1924 г.в Бургас.  Той е дългогодишен преподавател по международно право, бил е ръководител на катедрата по международно право и международни отношения в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и заместник-председател на БАН.

Александър Янков е сред основателите на Българската асоциация по международно право през 1962 г. и неин несменяван председател от 1982 г.   Той бе  един от основните автори на Конвенцията на ООН по морско право.

Носител на орден „Стара планина“ първа степен, на златен почетен знак на Министерство на външните работи за неговия принос за развитието на българската дипломатическа служба.

Бил е посланик на България във Великобритания и Северна Ирландия, постоянен представител на България при ООН в Ню Йорк, член на Постоянния арбитражен съд в Хага и съдия в Международния трибунал по морско право в Хамбург.

Беше член на Американската асоциация по международно право във Вашингтон (от 1966 г.), на Асоциацията по международно право в Лондон (от 1968 г.) и на нейния Изпълнителен съвет, на Френската асоциация по международно право в Париж (от 1982 г.), на Международния океанографски институт в Малта (от 1969 г.), на научния му съвет (от 1981 г.) и заместник-председател (от 1995 г.), на Секцията по социология на международните отношения в Международната социологическа асоциация и неин заместник-председател в периода 1972 – 1977 г., на Института по международно право в Брюксел (от 1979 г.), на Независимата световна комисия за океаните в Лисабон (от 1995 г.)

Бил е гост – професор в университети във Вирджиния, Ню Йорк, Южна Каролина в САЩ,  и Оксфорд (Великобритания), Далхузи (Канада), Европейския университетски институт във Флоренция, Солун и Егейската академия по морско право на о-в Родос в Гърция, Дипломатическата академия в Перу, Световния морски университет в Малмьо, Хагската академия по международно право и др.

В периода  1942 – 1944 г. е Александър Янков е политически затворник.  Като голяма личност, ерудираният професор не си замълча, като мнозина, когато през 1999 г. НАТО бомбардира Югославия. В  коментар за пресата професорът пръв написа: Това е нарушение на Устава на ООН и международното право.

Негово място, като юрист – „енциклопедия“ и  човек  остава завинаги празно.

Дълбок поклон, професоре!

Поднасяме съболезнования на семейството.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: На действащия парламент му остава една седмица живот и едно важно изпитание – НПК

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков, който е на визита в  САЩ, следи ставащото със …

“ДБ” и “ПП” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния кодекс

  “Демократична България” и “Продължаваме промяната” внесоха жалба в Конституционния съд срещу поправките в Изборния …

Един коментар

  1. Бог да го прости !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.