Последни новини
Home / Законът / “Отворено общество” обяви конкурс за студентски реферати по правозащитна тема за правата на човека и гражданина

“Отворено общество” обяви конкурс за студентски реферати по правозащитна тема за правата на човека и гражданина

Defakto.bg

 

Правната програма на Фондация „Институт Отворено общество – София“ организира конкурс за студентски реферати по повод 230 години от приемането на френската Декларация за правата на човека и гражданина.  Тема на конкурса е  „Историческо значение на френската декларация за правата на човека и гражданина от 1789 година“, обяви през седмицата институтът.

В конкурса могат да участват студенти от специалност „Право“ на всички български висши училища и на висши училища от държавите членки на Европейския съюз, без значение на формата на обучение.  Рефератите трябва да представляват писмена авторска работа, която не е публикувана и не е предложена за публикуване в печатно или електронно издание, посочва съобщението.

Победителите ще получат  парични награди: първа награда – 1000 лв., втора награда – 700 лв., трета награда – 500 лв.

Крайният срок за подаване на рефератите е 17:30 часа на 02 декември 2019 г.

Документ с непреходно значение

Декларацията за правата на човека и гражданина от 1789 г. е  най-важният документ на Френската революция, който определя индивидуалните права на човека. Нейни автори са Жилбер дьо Лафайет и Оноре Мирабо. Тя е приета от Националното учредително събрание  на 26 август 1789 г. В основата й са заложени концепцията за равноправието и свободата на всеки човек по рождение.  За естествено право се обявяват: свободата на личността, свободата на словото, свободата на убежденията, правото на съпротива срещу всяко потисничество.

 На 16 юли 1971 г. Конституционният съвет на Франция признава Декларацията за пълноправен юридически документ, чието нарушение се приравнява на нарушение на конституцията.  През 2003 г. ЮНЕСКО включва тази Декларация в регистъра „Световна памет“.

 

About De Fakto

Проверете също

След окончателното “Невинни!” съдии искат обезщетения от ВСС

Двама бивши председатели на Военноапелативния съд – Веселин Пенгезов и Петър Петков (на снимката) са …

Румен Радев: Борисов, който не се трогна за битите български протестиращи, тръгна да “освобождава” други народи

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.