Последни новини
Home / Законът / За 15 години НИП е обучил 64 705 съдии, прокурори и следователи, и 1044 младши магистрати

За 15 години НИП е обучил 64 705 съдии, прокурори и следователи, и 1044 младши магистрати

Defakto.bg

Колеги, съмишленици, съдебни обучители, български и чуждестранни партньори поздравиха Националния институт по правосъдие (НИП) за 15 години от дейността му и 25 години  съдебно обучение в България.

По-рано днес Де Факто информира, че НИП чества двата юбилея с международна конференция на тема  „Съдебното обучение: минало, настояще и бъдеще“. Участие в нея взеха  д-р Вохфганг Хойзел, директор на Европейската правна академия, г-н Маркус Брюкнер, генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение, директорите на НИП от създаването му до днес – Миглена Тачева, проф. Пенчо Пенев, Драгомир Йорданов, и председателят на Съюза на българските юристи Владислав Славов. На събитието присъстваха конституционният съдия Павлина Панова, зам.-председателят на УНИЦЕФ България Саня Саранович, членове на Висшия съдебен съвет, постоянни и временни преподаватели на НИП, други представители на професионалната общност и служители на Института.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев, председателят на ВАС Георги Чолаков, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, министърът на правосъдието Данаил Кирилов, заместник главният прокурор Мария Шишкова, председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова, председатели на апелативни съдилища и представители на посолствата на САЩ, Кралство Нидерландия, Финландия, Германия и Великобритания поздравиха Националния институт на правосъдието за двата юбилея.

Директорът на НИП Миглена Тачева благодари на всички за всеотдайността и положените усилия за изграждането на работещо съдебно обучение в България. Тя посочи, че от създаването си досега Институтът е обучил 1044 младши магистрати, а участниците в организираните от него обучения са 64 705. „Постигнатото през годините, посрещнатите предизвикателства и научените уроци  ни дават увереност и вдъхновение да вървим напред – към бъдещето като общ дълг и отговорност“ – отбеляза директорът на Института.

Първият директор на НИП проф. Пенчо Пенев изтъкна, че за доброто правосъдие и върховенството на закона са нужни три фактора: добро законодателство, добра и справедлива кадрова политика и висок професионализъм. „Професионализмът като фактор е отговорност на НИП. Само квалифицираният магистрат може да бъде независим. Неквалифицираният магистрат е зависим от своето незнание – не само може да обърка човешки съдби, но и е проводник на външни вмешателства. Създаването на НИП е едно от най-смислените неща, които са се случвали в кариерата ми“, каза той.

Шефът на Съюза на юристите Владислав Славов получи юбилеен  плакет за усърдна работа в утвърждаването на НИП

Председателят на Съюза на българските юристи Владислав Славов и директорът на Европейското училище по принудително изпълнение  Драгомир Йорданов се върнаха в годините на институционално изграждане на съдебното обучение и припомниха първите обучения, организирани от неправителствените организации „ Правна инициатива за обучение и развитие“ (ПИОР) и Центъра за обучение на магистрати  (ЦОМ).

Директорът на Академията по европейско право Волфганг Хойзел бе категоричен, че съдебното обучение включва не само обучението, организирано в учебните зали, но и създаването на професионални контакти между работещите в съдебните системи в рамките на Европейския съюз. Общо 1736 български магистрати и други практикуващи юристи са участвали в обученията, организирани от Академията през последните 15 г.

Новоизбраният генерален секретар на Европейската мрежа за съдебно обучение Маркус Брюкнер изтъкна успешното и дългогодишно сътрудничество на Европейската мрежа за съдебно обучение с НИП и утвърждаването на Института като ключов фактор в европейското съдебно обучение. Той благодари на НИП за положените усилия, които поставят през 2018 г. България на трето място сред 39-те членове на ЕМСО по брой обучени магистрати, съдебни служители и обучители в рамките на различните дейности на Мрежата.

Институционалните партньори, допринесли за създаването и утвърждаването на НИП, както и преподавателите на НИП през годините бяха отличени с юбилейни плакети. Участниците в конференцията получиха и специално издадения за юбилея алманах „15 години Национален институт на правосъдието“, изготвен от Благовеста Балканджиева, под ръководството на редакционния съвет с участието на г-жа Тачева, проф. Пенчо Пенев и Драгомир Йорданов и г-жа Даниела Доковска, като научен редактор на изданието.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.