Последни новини
Home / Актуално / Новите „бонуси“ за кадровици рушат справедливостта, Съдийската колегия да се противопостави, настоява Олга Керелска от ВСС

Новите „бонуси“ за кадровици рушат справедливостта, Съдийската колегия да се противопостави, настоява Олга Керелска от ВСС

Defakto.bg

Предложените за второ четене от депутати ред „придобивки“ за членовете на ВСС рушат „състоянието на духа“ в съдебната система и чувството за справедливост.

Това заявява Олга Керелска от Съдийската колегия на ВСС в становище до колегите си и ги приканва да се противопоставят на „бонусите“. Становището е в дневния ред на колегията за утре.

Олга Керелска, съдия във Върховния касационен съд, е избраник от професионалната квота на съдиите.

Става дума за три предложения за второто четене на „големите“ поправки в съдебния закон, внесени в последния възможен момент. Де факто вече ги описа подробно. В момента парламентът е в „изборна“ ваканция и разглеждането за второ четене в правната комисия предстои.

Едното – на Анна Александрова, Красимир Ципов, Иглика Иванова-Събева, Христиан Митев и Емил Димитров- Ревизоро – въвежда нов кариерен бонус за кадровиците, като предвижда след приключването на мандата им във ВСС да могат да бъдат възстановявани на една спепен по-висока длъжност в съдебната власт.

Второто – на Хамид Хамид и Ревизоро – приравнява кадровиците на магистратите с минимум 10 години стаж в системата, които при напускане получават обезщетения, равни на годините прослужено време, но не повече от 20, като дава на членовете на ВСС право на обезщетение за петте години в съвета. Така, освен че вече вземат най-високите заплати в системата – тези на „тримата големи“, получават до 40 % върху основното възнаграждение за прослужено време, както и две средни бюджетни заплати годишно за облекло и заплащане на осигуровките им от бюджета, членовете на съвета ще се сдобият и с ново „обезщетение“ за работата си в кадровия орган.

Третото предложение – на Красимир Ципов и Ревизоро – е за отпадане на забраната за роднинство между кадровици и ръководители на органи на съдебната власт, ако са избирани от другата колегия на ВСС. Например да няма пречка член на Съдийската колегия на ВСС да е роднина с прокурорски шеф и обратното.

В становището си до Съдийската колегия Олга Керелска припомня, че първоначално внесеният и гласуван на първо четене законопроект за ЗСВ предвижда друго – промени в начина на атестиране, разширяване на кръга от юристи, които могат да бъдат избирани в Инспектората и за главен инспектор, промени в дисциплинарните производства. Както и че измененията са били дело на работна група в МП и за този проект е уведомена Европейската комисия и че именно по него в края на септември свое становище е изразил и ВСС.

Според Правилника на Народното събрание, предложенията, внесени за второ четене, които противоречат на принципите и обхвата на гласувания на първо четене законопроект, не се обсъждат и не се гласуват, напомня Олга Керелска. 
Очевидно е, че посочените предложения излизат извън обхвата на законопроекта като такъв. На практика с тях се урежда за първи път правна материя и не са преминали задължителната по ЗНА оценка за въздействието и обществени консултации, категорична е тя.
Олга Керелска заявява:
Уважаеми колеги, повдигам този въпрос и считам, че следва да вземем отношение по него не само заради юридическа прецизност и необходимостта от спазването на закона, но и заради това, че направените предложения касаят нашия собствен статут. Неговото премълчаване, по мое мнение, ще създаде впечатление в обществото и преди всичко сред съдиите, които представляваме, че приемаме предлаганите ни кариерни и финансови бонуси, както и създаването на предпоставки за „роднински“ назначения, макар и изборът на съответния административен ръководител да не се осъществява от колегията, на която сме членове. То ест въпросът има освен юридическа и морална страна. Дълбоко съм убедена, че управлението на съдебната власт, което е наше правомощия по закон, не съставлява единствено отговорност за решаването на кадровите и общите организационни въпроси на системата, но и отговорност за „състоянието на духа“ в тази система, за мотивацията на съдиите да осъществяват своята правораздавателна дейност. А това състояние и мотивация се определя и от обстоятелството дали съдиите се чувстват справедливо поставени спрямо своите представители в органа на управление на съдебната власт„.
И предлага: „Да изразим нашата позиция, която да изпратим на г-жа Анна Александрова, председател на правната комисия на НС. Да посочим, че съгласно Правилника на НС същите не следва да бъдат разглеждани и гласувани за второ четене, а по същество да заявим, че предложените промени са в противоречие с:
*  конкурсното начало като основен принцип за кариерното развитие на магистратите
* с гратификационния характер на обезщетение по чл. 225 ЗСВ, което по дефиниция представлява „благодарност“, „награда“ за точно определен труд – в случая този на съдия, прокурор или следовател, предвид особеностите на този труд
* с гаранциите за вземане на обективни и безпристрастни решения от колегиите при избор на административни ръководители, израз на които е нормата за несъвместимост в настоящата й редакция“.
В предизборната си кампания, а и при изслушването им от Общото събрание на съдиите в страната, ред кандидати за ВСС се обявиха срещу кариерните бонуси за кадровиците, които бяха актуални и при предния състав на съвета. Нещо повече – едно от сега внесените предложения, това за „обезщетяването“ на членовете на ВСС фигурираше в първоначалния проект за ЗСВ, но изпадна оттам заради отрицателно становище на финансовия министър Владислав Горанов – по обясненията на правосъдния министър Данаил Кирилов. А сочените от депутатите мотиви за всичките „придобивки“ са доста мъгляви. Напомнят на аргумента на Ревизоро, че членовете на ВСС „не могат да ходят по джапанки“ – използван преди няколко години, за да се изравнят заплатите им с тези на „тримата големи“.
И още – и в предния ВСС имаше опоненти на „бонусите“ и новите „обезщетения“ за кадровиците. Но не ги чуха.

 

About De Fakto

Проверете също

Единодушно КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.