Последни новини
Home / Законът / Поправките за съкратената процедура излизат в “Държавен вестник”

Поправките за съкратената процедура излизат в “Държавен вестник”

Defakto.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които изключиха възможността за прилагане на съкратената процедура при умишлено причиняване на смърт, излизат утре в “Държавен вестник”. Това става ясно от анонса на страницата на НС.

Поправките, внесени след жестоката смърт на дете в с. Сотиря и провокирани от последвали протести и настоявания на близки на жертви на престъпления, претърпяха бурно и драматично развитие в парламента. Първоначално бяха внесени няколко проекта – три еднакви на БСП, Обединени патриооти и “Воля” изключваха съкратеното съдебно следствие, при което при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства присъдата се редуцира с 1/3, в случаите на умишлено причинена смърт и тежки телесни повреди. И отделно на ГЕРБ, в който процедурата се запазваше за всички престъпления, но при умишлена смърт, тежки телесни повреди, блудство и изнасилване редукцията се свеждаше до 1/5, и то по преценка на съда.

Това донаgежи страстите, последва извънреден председателски съвет и експресно разглеждане само на предложенията, които изключват съкратената процедура. В крайна сметка, на 9 октомври окончателно бе гласуван нов (стар) текст в НПК, че съкратеното съдебно следствие се изключва при умишлено причиняване на смърт (тежките телесни повреди отпаднаха).  А, по предложение на ГЕРБ, в НПК бе разширена и подсъдността на специализирания съд, който ще гледа и делата на бъдещата Европейска прокуратура.

Променен бе и Наказателният кодекс, в изпълнение на решение на Съда на ЕС и открита наказателна процедура срещу България. Поправката е в чл. 251 за превоз през граница на недекларирани пари и ценности, за които бяха предвидени паралелни наказания – веднъж затвор и глоба, и втори път конфискация на откритото. Конфискацията отпада заради прекомерност на репресията.

About De Fakto

Проверете също

Министърът на правосъдието проф. Стоилов: Няма да ползвам автомобилите на Бюрото за защита като лична охрана

  Специализирано правосъдие – да, но без специализиран съд За разлика от главния прокурор, аз …

Манолова обяви съдебна война на спецправосъдието заради подслушването на стотици протестиращи граждани

Гражданската платформа “Изправи се.БГ!” ще съди държавата за незаконното подслушване на граждански активисти по време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.