Последни новини
Home / Законът / Поправките за съкратената процедура излизат в „Държавен вестник“

Поправките за съкратената процедура излизат в „Държавен вестник“

Defakto.bg

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които изключиха възможността за прилагане на съкратената процедура при умишлено причиняване на смърт, излизат утре в „Държавен вестник“. Това става ясно от анонса на страницата на НС.

Поправките, внесени след жестоката смърт на дете в с. Сотиря и провокирани от последвали протести и настоявания на близки на жертви на престъпления, претърпяха бурно и драматично развитие в парламента. Първоначално бяха внесени няколко проекта – три еднакви на БСП, Обединени патриооти и „Воля“ изключваха съкратеното съдебно следствие, при което при признаване на обвинението и отказ от събиране на нови доказателства присъдата се редуцира с 1/3, в случаите на умишлено причинена смърт и тежки телесни повреди. И отделно на ГЕРБ, в който процедурата се запазваше за всички престъпления, но при умишлена смърт, тежки телесни повреди, блудство и изнасилване редукцията се свеждаше до 1/5, и то по преценка на съда.

Това донаgежи страстите, последва извънреден председателски съвет и експресно разглеждане само на предложенията, които изключват съкратената процедура. В крайна сметка, на 9 октомври окончателно бе гласуван нов (стар) текст в НПК, че съкратеното съдебно следствие се изключва при умишлено причиняване на смърт (тежките телесни повреди отпаднаха).  А, по предложение на ГЕРБ, в НПК бе разширена и подсъдността на специализирания съд, който ще гледа и делата на бъдещата Европейска прокуратура.

Променен бе и Наказателният кодекс, в изпълнение на решение на Съда на ЕС и открита наказателна процедура срещу България. Поправката е в чл. 251 за превоз през граница на недекларирани пари и ценности, за които бяха предвидени паралелни наказания – веднъж затвор и глоба, и втори път конфискация на откритото. Конфискацията отпада заради прекомерност на репресията.

About De Fakto

Проверете също

Държавата хищно укрива важна за обществото информация

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как …

Рискът за здравето на издирваното лице може да отложи, но не и да обоснове отказ за изпълнение на ЕЗА

Според генерален адвокат Campos Sánchez-Bordona сериозният риск за здравето на издирваното лице може да обоснове …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.