Последни новини
Home / Законът / ВКС не избра нови съдии в ключова комисия на Висшия съдебен съвет

ВКС не избра нови съдии в ключова комисия на Висшия съдебен съвет

Defakto.bg

От трети опит, Пленумът на Върховния касационен съд не успя да избере нови членове на ключова кадрова комисия – Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Отговорната за кадруването на магистратите КАК (отделна за двете колегии) е единствената, описана детайлно в съдебния закон и състояща се от две квоти – на кадровици и на действащи магистрати, със свой едногодишен мадат. По последните правила, гласувани от Съдийската колегия на ВСС, Върховният касационен съд трябва да изпрати там 10 действащи съдии, от които 5 граждански, 4 наказателни и 1 търговски.

В новия мандат Пленумът на ВКС успя да излъчи едва четирима в КАК, от които двама граждански, един накадателен и един търговски съдия.

Съдийските и прокурорски КАК бяха въведени с промените в съдебния закон през 2016 г. като гаранция за обективна оценка на магистратската работа и,оттам, предвидимо кариерно израстване. Но това не стана – съдийската КАК се затлачи в атетации, а кадровици използваха ситуацията да твърдят как новият модел не работи. Нещо повече – последните промени в ЗСВ предвиждат връщане на стария модел с помощни атестационни комисии по места, а преди това на членове на КАК бе забранено участието в конкурсни комисии.

Рзултатите не закъсняват. Съобщението на ВКС от днес:

„На проведеното на 22.10.2019 г. заседание на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) не бяха избрани нови членове на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

По отношение на съдия Петър Балков от Окръжен съд – Русе Пленумът прие, че неговото заявление е подадено след изтичането на крайния срок за изпращане на документи, който бе до 15.10.2019 г. включително.

Кандидатурата на съдия Николинка Попова от Районен съд – Пазарджик не събра необходимия брой гласове – повече от половината от присъстващите съдии.

В предишни заседания на Пленума на ВКС, проведени на 25.07.2019 г. (http://www.vks.bg/vks_p02_0619.htm) и на 25.09.2019 г. (http://www.vks.bg/vks_p02_0629.htm), бяха избрани за членове на Комисията по атестирането и конкурсите четирима съдии, от които двама със специализация по гражданско право, един – по наказателно право, и един – по търговско право“.

 

About De Fakto

Проверете също

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович …

ВКС с тълкувателно решение за постановленията при възлагане на недвижими имоти при публична продан

   С Тълкувателно решение № 6/2020 г. от 20.05.2022 г. по Тълкувателно дело № 6/2020 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.