Последни новини
Home / Законът / ЕК похвали България, но отложи свалянето на мониторинга, докато Европарламентът и Европейският съвет кажат „Да“

ЕК похвали България, но отложи свалянето на мониторинга, докато Европарламентът и Европейският съвет кажат „Да“

Defakto.bg

Европейската комисия обяви,  че Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) не трябва повече да се прилага спрямо България. Но Комисията няма сама да вземе това решение, а ще изчака да чуе  мнението на Европейския парламент и Европейския съвет на държавните лидери на 27-те страни членки.  В съобщение на пресслужбата на ЕК се посочва, че бъдещият диалог с Комисията ще е „в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона“, а това подсказва, че решението за отпадане на механизма за сътрудничствео и проверка  ще бъде взето от новата комисия на Урсула фон дер Лайен. Или, ако досега мониторингът ще се запомни с критики и забележки, то новият механизъм, който ще се задвижи в началото на 2020 г., вещае  спиране на евросредства при нарушения на върховенството на правото.

За Румъния решението е, че мониторингът продължава.

Направи впечатление, че при оповестяването от Жан Клод Юнкер на решението на ЕК,  не присъстваха комисарите, отговорни за спазването на върховенството на закона – зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, а категорчино не беше оповестено отпадането на мониторнига.

В  доклада са разгледани  предприетите от България действия след ноември 2018 г.  В него се съдържа оценката на Комисията на това как българските органи са подходили към 17-те препоръки. Докладът се придружава от работен документ на службите, който съдържа подробен анализ на Комисията въз основа на постоянния диалог между българските органи и службите на Комисията.

Европейската комисия смята, че България е изпълнила условията по механизма за сътрудничество и проверка по всичките 17 препоръки от миналата година.   Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение, се казва още в съобщението.  Въпреки, че дата за нов доклад не е определена, окончателното отпадене на наблюдението е  отложено.

„Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и поддържането на набраната скорост, отбелязаният от България напредък понастоящем е достатъчен, за да се обмислят прекратяването на действието на МСП и използването на нови механизми за мониторинг на национално равнище и на равнището на ЕС.  Ще чуем внимателно становищата на Парламента и на Съвета, преди да вземем решение“, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, сочи  съобщението на ЕК.

„Още в началото на мандата си заявих, че бих искал механизмът за сътрудничество и проверка да приключи при тази Комисия. Разбира се, осъществяването на тази амбиция винаги е зависело от изпълнението на всички изисквания в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност“, подчерта още той.

В доклада са напомнени  две важни задължения на България – правителството да въведе процедури за отчетността на главния прокурор, а институциите да приемат законодателство за отмяна на разпоредбите на Закона за съдебната власт, уреждащи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.  Внимание е отредено на скандалите с „Апартаментгейт“, свързан с придобиване на имоти под пазарните цени от високопоставени държавни служители и политици, и с казуса с освобождаването на австралиеца Джок Полфрийман, довело до остри нападки срещу съдии. Коментирана е и медийната среда в България, чието влошаване бе отчетено при миналогодишния мониторингов доклад.

Различни проучвания и изследвания сочат,  че „корупцията в България продължава да буди сериозно безпокойство“, е записано още в доклада.

В техническия доклад изрично се казва, че  до края на 2019 г. в Съвета на Европа може отново да се повдигне въпрос за това какво е свършила България относно съдебната недосегаемост на главния прокурор покрай делото за убийството на прокурора Николай Колев през 2002 г. „Съдът за правата на човека постанови през 2009 г., че поради силно централизираната структура на прокуратурата и нейния монопол над наказателното преследване българската система не позволява ефективни процедури, гарантиращи възможност за независимо наказателно разследване на главния прокурор„, пише в доклада.

Една от препоръките към България е  да се създаде съвет за мониторинг на показателите на национално ниво със съпредседатели вицепремиерът по правосъдната реформа (Екатерина Захариева,  член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на юристи. (На 18 септември правителството прие  с постановление създаването  на  национален  мониторингов механизъм в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенство на закона. Той ще се осъществява чрез Съвет за координация и сътрудничество, а институциите от различните власти, ще представят информация за напредъка б.р.)

Механизмът беше създаден при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на продължаващите усилия на България да реформира съдебната си система и да засили борбата с корупцията и организираната престъпност.

„ЕК дава оценка, че България е изпълнила всички препоръки на Комисията, а този механизъм е на Комисията. Така че това си е решение на Европейската комисия и тя е независим надпартиен орган“, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев .

„Смятам, че предлагат да го махнат заради обещанията на Юнкер, защото той пое такъв политически ангажимент. Отпадането на този механизъм от една страна е добре за България, защото това е едно срамно петно, което тежи в целия интеграционен процес на България. Но от друга страна този механизъм трябваше да доведе до повече справедливост в България, повече ред. Като че ли той не успя да изпълни тази своя роля “, коментира Елена Йончева, евродепутат от Партията на европейските социалисти.

About De Fakto

Проверете също

Гешев: Закриването на спецправосъдието е национална трагедия, изгражда специализации в 28-те прокуратури в страната

Главният прокурор Иван Гешев инициира възстановяването на специализациите в 28-те прокуратури в страната.Целта е  да …

Съветът за криминологични изследвания набеляза три основни теми за 2023-а година

Съветът за криминологични изследвания (СКИ) проведе първото си заседание днес и набеляза три основни теми, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.