Последни новини
Home / Законът / Жан Клод Юнкер потвърди пред Елена Йончева: Наблюдението над България отпада

Жан Клод Юнкер потвърди пред Елена Йончева: Наблюдението над България отпада

Defakto.bg

Малко преди  началото на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург днес, евродепутатът от партията на Социалистите и Демократите Елена Йончева разговаря с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

На въпрос на Йончева дали мониторингът върху България отпада, Юнкер отговори положително, съобщиха от пресофиса на евродепутатката.

„ България трябва да полага повече усилия за установяване на правова държава “, отбелязва тя,   нещо  с което председателят на ЕК се е съгласил.

В 16 ч. се очаква докладите за България и Румъния да бъдат представени официално.

Иво Христов, депутат от  Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите,  коментира в  изказване  в пленарна зала в Страсбург,  че механизмът за сътрудничество и проверка е доказал своята неефективност. „Аморфните формулировки на докладите и безволевите им препоръки не породиха оздравителен ефект“, смята българският евродепутат.

И още: „Предстои да бъде огласен новият мониторингов доклад. Нямам съмнение, че той ще бъде пореден подарък за правителството в навечерието на местните избори в България. През изминалите години Европейската комисия не просто обезсмисли мониторинга, а го превърна в инструмент за политическа намеса и порочна подкрепа на свои фаворити в София. Това дискредитира самата европейска идея в очите на българските граждани. Свидетелство за разочарованието им е и ниската активност на последните избори за Европейски парламент.

В заключение бих искал да кажа, че провалът на Механизма за сътрудничество и проверка, който ще ни бъде представен като успех, не може да заблуди българите, чиито очаквания за законност и справедливост с европейко съдействие останаха несбъднати.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.