Последни новини
Home / Законът / Иванка Иванова: Отпадането на мониторинга не е знак за успешна борба с корупцията и организираната престъпност

Иванка Иванова: Отпадането на мониторинга не е знак за успешна борба с корупцията и организираната престъпност

Defakto.bg

„Препоръките, заложени в механизма за сътрудничество и проверка, и тяхното изпълнение от страна на българските власти създадоха повече предпоставки за рискове пред върховенството на правото в България, отколкото да доведат до сериозен напредък“. Това каза пред БНР Иванка Иванова от правната програма на Институт „Отворено общество“ по повод предстоящото обявяване от Европейската комисия (ЕК) на докладите по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Според Иванова, ако от ЕК дойде предложение за отпадане на мониторинга, то това няма да е заради успешната борба на страната ни с корупцията и с организираната престъпност, а заради промени в контекста.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Иванка Иванова заяви, че в хода на процеса на мониторинга са били подчертани значенията на основни ценности, каквато е независимостта на съда, и че общото въздействие е положително върху съдебната система:

Но възникнаха предизвикателства, тъй като когато през 2006 година бяха заложени показателите в механизма, те бяха така структурирани, че не можеха да отчетат последващи предизвикателства и пред независимостта на съда, и пред защитата на основните права на човека… В механизма няма показател за състоянието на правата на човека и това позволи на правителството да прилага в борбата с корупцията и с организираната престъпност мерки, които всъщност са вредящи върху правата на човека и заради които получаваме и ще получаваме осъдителни решения на Съда по правата на човека“.

По думите на Иванова Европейската комисия няма смисъл да поддържа механизъм за наблюдение на върховенството на правото само за България и за Румъния.

Иванка Иванова заяви, че не вижда основание да се твърди, че до номинацията на Иван Гешев за главен прокурор се е стигнало в резултат на механизма за сътрудничество и проверка или в резултат на външен натиск: „Бутането напред на тази номинация е чисто вътрешен процес“.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

КС „отмени“ текстове от Изборния кодекс: Всички партии имат достъп до изходния код на машините за гласуване, обяви съдът

   Конституционният съд обяви за противоконституционни част от текстовете в Изборния кодекс. Съдът се произнесе  …

На съд е предаден служител от Община Генерал Тошев, получил с измама подкуп от немски гражданин

Окръжна прокуратура – Добрич предаде на съд общински служител от Община Генерал Тошево, поискал и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.