Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: Падането на мониторинга ще е знак да се оправяме сами!

Лозан Панов: Падането на мониторинга ще е знак да се оправяме сами!

Defakto.bg

Безпрецедентно не е имало запознаване с черновата на доклада

Отпадането на мониторинга върху правосъдието и вътрешния ни ред основно ще е знак за това, че спасението на давещите се е дело на самите давещи се. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира очаквания по-късно днес доклад на Европейската комисия за България.

Панов обаче направи изричната уговорка – не може по същество да коментира нещо, което не е виждал. И подчерта – за първи път Министерството на правосъдието не ги е канило за запознаване с черновата на доклада и, съответно, отправяне на забележки по него, каквато е неизменната процедура досега.

Председателят на ВКС бе категоричен – събитията около съдебната власт, включително и последните злостни и агресивни хули и нападки срещу съдии ясно показват, че ситуацията покрай правораздаването у нас не е добра, особено по отношение на зачитането на нейната независимост.

В същото време отчете – може би е добре най-сетне да се разбере, че състоянието на правовата държава в България зависи от самите нас. Каза и друго – досегашното 12-годишно наблюдение, при което все се отправят препоръки, вероятно вече не е най-добрия вариант. Напомни и че в Европа се дебатира въвеждането на общ механизъм за наблюдение за върховенството на закона в страните-членки, който може да бъде обвързан и с финансови санкции.

About De Fakto

Проверете също

Търсен от САЩ и “пуснат” наркотрафикант изчезнал? Той можеше да умре в затвора, а МВР беше уведомено за “домашния арест”, отговори СГС

Софийският градски съд отговори на поредни нападки срещу решение на магистрат. И, както става обичайно, …

Съветът на САК установи бюджетен дефицит от 241 552 лева, не прие финансовия отчет за 2020-а

През 2020 г. бюджетът на Софийската адвокатска колегия е на дефицит от 241 552 лева. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.