Последни новини
Home / Законът / Не един, четири нови щата за Софийския районен съд дават кадровиците

Не един, четири нови щата за Софийския районен съд дават кадровиците

Defakto.bg

Да се разкрият 4 нови щата за съдии в Софийския районен съд. Това гласува днес Съдийската колегия на ВСС с различни мнозинства.

Новите бройки ще дойдат от съкращаването на по 1 незает щат от районните съдилища в Карлово, Тутракан, Трън и Тетевен. Мнозинството отказа единствено съкращаване на щат в РС-Своге.

Окончателното решение за бройките ще вземе Пленумът на ВСС.

Ако днешното решение на Съдийската колегия бъде потвърдено, в Трън ще остане само 1 щатен съдия и правосъдието в района ще зависи от това дали той е здрав или болен, или пък в отпуска.

Както Де факто писа, нови щатове са поискани от ръководството на СРС още в края на май. Като е отчетено, че щатът на съдиите в най-големия районен съд в страната – 202 по принцип е оптимален, но освен че има 9 незаети бройки, на други 21 реално не работят „живи“ хора, основно заради командирования. Затова Александър Ангелов бе поискал нови 30 щата за СРС.

В края на юни комисията по натовареността одобрява даването на 5 нови щата, които да дойдат след съкращаване на по 1 незаета бройка от пет РС – Карлово, Своге, Тетевен, Тутракан и Трън.

През октомври Комисията по атестирането и конкурсите одобрява откриването на нови щатове в СРС, но от предложените 5 съкращения одобрява само 1 – това в РС-Карлово. Мотивите на КАК за останалите съдилища са, че с отнемането на 1 щат натовареността там знаително ще нарасне. Както и че за някои съдилища има достатъчно кандидати за конкурс, а специално за Трън – че в момента по щат там са само 2 съдии, при съкращаване ще остане един.

Днес по темата имаше дълъг дебат.

Зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев поясни, че в тяхната комисия единодушно е отхвърлено само съкращаването на 1 щат в РС-Своге, за който от предни конкурси се знае, че за свободната бройка са се появявали поне 8 кандидати. За останалите 3 съдилища, мнозинството в КАК също е отказало съкращения, но е имало и гласове „за“.

Севдалин Мавров се обяви категорично срещу съкращения на щатове в РС и заяви, че трябва да се реши генерално проблемът със заповедните производства, които на много места са преобладаващия брой дела.

Олга Керелска попита дали ще се правят предложения за отпускане на 20 бройки за съдебни помощници в СРС, тъй като с тях проблемът донякъде ще се реши.

Боян Новански попита докога ще издържат съдилища с по двама съдии.

А Даниела Марчева каза, че основната цел на увеличаването на щата на СРС е да се компенсира кадповия дефицит с формално заетите бройки, на които обаче няма „живи“ хора. Сиреч с командированите.

Последваха няколко гасувания.

С 8 „за“ на 5 „против“ колегията гласува да се отпуснат нови щатове на СРС по принцип. „Против“ бяха Боян Магдалинчев, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров, Георги Чолаков, Стефан Гроздев.

С 11 на 2 гласа се прие да се съкрати един щат от РС-Карлово.

С 6″за“ на 7 „против“ бе отказано съкращаване на 1 щат в РС-Своге.

С 8 на 5 гласа мина съкращаването на 1 щат в РС-Тутракан.

С 9 на 4 се прие съкращаването на 1 щат в РС-Трън.

Със 7 на 6 гласа мина съкращението на 1 щат в РС-Тетевен.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът внесе в НС предложение да отпаднат глобите за платена, но сгрешена винетка

Омбудсманът Диана Ковачева внесе в парламента промени в Закона за пътищата и Закона за движение …

Решението за конкурса за назначение на 28  длъжности „прокурор” в районните прокуратури е обнародван в „ДВ“

Решението на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за обявяване на конкурса за първоначално назначаване и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.