Последни новини
Home / Законът / Съдии по “Полфрийман” си направиха отвод от конкурсни комисии

Съдии по “Полфрийман” си направиха отвод от конкурсни комисии

Defakto.bg

Съдиите от столичния апелативен съд Калин Калпакчиев и Весислава Иванова си направиха отвод от конкурсните комисии, които ще оценяват кандидатите в сериозен конкурс за повишение в окръжните съдилища.

Двамата бяха членове на съдебния състав на САС -председател и докладчик, постановил условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, заради което станаха прицел на хули, нападки и откровени заплахи. А след като жребият на случайния избор ги посочи за члнове на конкурсните комисии за наказателни съдии в окръжните съдилища, последваха публикации, поставили под въпрос “случайността” и изобщо парвото на двамата да оценяват кандидати.

Третият член на състава “Полфрийман” бе Виолета Мгдалинчева.

Днес Съдийската колегия на ВСС прие отводите и назначи нови членове на конкурсните комисии на тяхно място – Владимир Астарджиев от САС (досега резервен член) и Емилия Петкова от апелативния специализиран съд (посочена от случайния избор). Резервен член става Ангелина Лазарова от Варненския апелативен съд.

А днес, по друг конкурс, за “външни” назначения в окръжните съдилища, ВСС съобщи:

“Във връзка с обявените с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по пр. № 32/08.10.2019 г., (обн. в ДВ бр. 82/18.10.2019 г.) конкурси за първоначално назначаване в Софийски градски съд – гражданска колегия и в Окръжен съд – Враца – наказателна колегия се уведомяват всички кандидати, че приемът на заявления за участие на 24.10.2019 г. (четвъртък) ще се извършва в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф“ № 14, зала 32″.

Причината е очевидна – в четвъртък ВСС ще избира нов главен прокурор при единствен кандидат Иван Гешев и в сградата се очаква струпване на медии и наблюдатели.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.