Последни новини
Home / Законът / Съдии по „Полфрийман“ си направиха отвод от конкурсни комисии

Съдии по „Полфрийман“ си направиха отвод от конкурсни комисии

Defakto.bg

Съдиите от столичния апелативен съд Калин Калпакчиев и Весислава Иванова си направиха отвод от конкурсните комисии, които ще оценяват кандидатите в сериозен конкурс за повишение в окръжните съдилища.

Двамата бяха членове на съдебния състав на САС -председател и докладчик, постановил условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман, заради което станаха прицел на хули, нападки и откровени заплахи. А след като жребият на случайния избор ги посочи за члнове на конкурсните комисии за наказателни съдии в окръжните съдилища, последваха публикации, поставили под въпрос „случайността“ и изобщо парвото на двамата да оценяват кандидати.

Третият член на състава „Полфрийман“ бе Виолета Мгдалинчева.

Днес Съдийската колегия на ВСС прие отводите и назначи нови членове на конкурсните комисии на тяхно място – Владимир Астарджиев от САС (досега резервен член) и Емилия Петкова от апелативния специализиран съд (посочена от случайния избор). Резервен член става Ангелина Лазарова от Варненския апелативен съд.

А днес, по друг конкурс, за „външни“ назначения в окръжните съдилища, ВСС съобщи:

„Във връзка с обявените с решения на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по пр. № 32/08.10.2019 г., (обн. в ДВ бр. 82/18.10.2019 г.) конкурси за първоначално назначаване в Софийски градски съд – гражданска колегия и в Окръжен съд – Враца – наказателна колегия се уведомяват всички кандидати, че приемът на заявления за участие на 24.10.2019 г. (четвъртък) ще се извършва в сградата на Националния институт на правосъдието, ул. „Екзарх Йосиф“ № 14, зала 32″.

Причината е очевидна – в четвъртък ВСС ще избира нов главен прокурор при единствен кандидат Иван Гешев и в сградата се очаква струпване на медии и наблюдатели.

About De Fakto

Проверете също

Борислав Колев, единственият обвиняем за източените 53 млн. от АМ „Хемус“ остава под домашен арест

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен …

Конференция за медиацията и намаляване на домашното насилие и междусъседски спорове в общността

В понеделник от  13:00 до 18.00 ч. в Българската търговско-промишлена палата, София, ул. „Искър“ № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.