Последни новини
Home / Актуално / В предизборната кампания се упражняват агитатори, утре членовете на ВСС трябва да гласуват като магистрати

В предизборната кампания се упражняват агитатори, утре членовете на ВСС трябва да гласуват като магистрати

Defakto.bg

Стефан Гайдарски, адвокат

Утре, 24.10.2019 г., членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще изслушат кандидата за главен прокурор на Република България, за да преценят дали заслужава подкрепа. Освен прозрачност, необходима е и пределна обоснованост и убедителност, за да бъде подпомогнат президентът във финализирането на процедурата.

Събитието ще бъде предавано пряко по Българската национална телевизия с начален час 10,00. Не е известно колко ще продължи, но в правилата за избор са фиксирани ориентири. Единственият кандидат ще бъде представен в рамките на десет минути. Следва да изложи концепцията си за около двадесет. Минимум половин час е определен да отговаря на въпроси. Всеки един от членовете на ВСС разполага с право да изрази непосредствено лично становище, преди да се пристъпи към гласуване.

До този момент председателят на Върховния административен съд и член по право на ВСС не е изразил отношение. Навярно на самото изслушване ще представи възгледите си за кандидатурата, която има критично значение за административното правосъдие.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) изрази тревога относно професионалните качества на кандидата в нарочно писмо. Основанията за опасения са почерпени изцяло от доклада на атестационната комисия. В същия липсват данни за потвърдени обвинителни актове на кандидата за обезпокоително дълъг период – повече от пет години. Представена е сумарна справка за дейността му като прокурор в районна и градска прокуратура (2006 – 2016 г.), без да става ясно какви са надгражданията в работата му, след като е израснал йерархично през 2012 година. „Резултатите от съдебния контрол по наказателните производства, инициирани по изготвени от него обвинителни актове, правната и фактическа сложност на производствата биха илюстрирали с висока степен на обективност квалификацията на кандидата“, пояснява председателят на ВКС. Логиката, здравият разум и общественият интерес налагат не само да бъде даден отговор, но изобщо да не се стига до поставянето на подобен въпрос. Всякакви спекулации, внушения и тенденции са безсилни, когато действащ прокурор, кандидат за главен, може да подкрепи амбицията си с конкретни постижения в собствената си професионална биография – влезли в сила присъди по обвинителни актове. На държавническото поведение на първия съдия беше отговорено абсурдно с изпращане на същия доклад, който е породил резервите за професионалните качества на кандидата. Енигмата за нивото на магистратската пригодност на номинирания очевидно ще бъде изяснена на изслушването. (Публикуваният от ВСС отговор на въпросите на Панов не променя ситуацията).

Ексцентрично е поведението на действащия главен прокурор. Последователно, категорично и демонстративно изоставил какъв да е стремеж за безпристрастност, главата на държавното обвинение проведе медийна агитационна кампания в подкрепа на евентуалния нов господар на българската наказателна политика. Несъмнено личи иновативност в такъв подход – досега нито Иван Татарчев си е позволявал да подкрепя номинацията на Никола Филчев, нито последният – на Борис Велчев, а действащият председател на Конституционния съд също запази изискуемото се мълчание по отношение на самия Цацаров. Надъханата публична подкрепа на главен прокурор в полза на когото и да е смущава поради естеството на властовите прерогативи, които българската държава временно е предоставила на първия си обвинител. Отликите между предизборна кампания за главен прокурор и процедура по провеждане на избор за такъв са като тези между агитатор и магистрат.

Тримата големи в съдебната власт на българската държава са равнопоставени с останалите двадесет и двама членове на ВСС в процедурата по гласуване за избор на нов главен прокурор. Съществува закрепена в закона презумпция, че те съставляват цвета на магистратската компетентност и доблест. Неслучайно минималните изисквания за член на ВСС са високи професионални и нравствени качества и петнадесет години юридически стаж.

На изслушването за преценка дали номинираният за главен прокурор заслужава кандидатурата му да бъде представена на президента на републиката за утвърждаване, всеки един от двадесет и петте членове на ВСС отговаря с името, авторитета и съвестта си. Реномираните юристи от Прокурорската колегия досега са изразили положително отношение процедурата да бъде доведена до финален етап и нищо повече. Всеки един от тях разполага с изрично предвидената възможност да изрази становище съобразно собствените си разбирания за професионална и нравствена пригодност. В същата степен това важи за висококвалифицираните юристи от Съдийската колегия – на процедурата по изслушването и гласуването всеки член на Съвета представлява преди всичко себе си.

Българските граждани ще имат уникалната възможност да наблюдават пряко по националната телевизия как лицата на съдебната власт си представят бъдещото развитие на наказателната политика на държавата. Процедурата не задължава, но изрично предвижда демократичния лукс всеки един от членовете на ВСС да изрази гледище в подкрепа на вота си. Не бива суверенът да бъде подценяван с мълчание.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Веселин Вучков за антикорупционния закон: Създават един разследващ корпус, който ще предизвика напрежение между институциите

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.